ZEBRA

Een zebra is een klein soort Afrikaans paard met ieder een uniek zwart/wit streepjespak. De zebra is van origine zwart met witte strepen; dit laatste, de witte strepen, zijn de gebieden waar de pigmentatie ontbreekt. Door hun ‘paniek-instinct’ bij dreigend gevaar is het de mens nooit gelukt de zebra te domesticeren.

GIRAFFE

Met zijn enorm lange nek en vlekjesvacht is de giraffe een van de meest bekende dieren uit Afrika. Zijn zachtaardige karakter in combinatie met een majestueuze gestalte maakt hem tot een zeer opvallend geheel met zijn lange nek. Zelfs met een kleine muis heeft de giraffe een gelijkenis; beiden hebben ze evenveel halswervels.

De kameel is één van de meest bekende gedomesticeerde dieren uit het woestijngebied. Hij is eigenlijk de ‘vrachtwagen van de woestijn’, daar waar hij veel voor de mensen kan vervoeren door zijn lange uithoudingsvermogen. Sterker nog, hij kan wekenlang zonder water. De vacht van de kameel varieert, qua kleur, van zand tot donkerbruin en van kort tot lang haar.

CAMEL

GEMSBOK

De gemsbok behoort tot de paardantilopen en kenmerkt zich door een zandbruine kleur voor het lichaam in combinatie met wit/zwarte poten. Bovenop zijn zwart/witte snuit heeft hij grote, rechte hoorns die wat diagonaal naar achter lopen. Hierdoor wordt hij ook wel eens een ‘spiesbok’ genoemd.

SPRINGBOK

De springbok is een middelgrote antilope met een lichtbruin lijf en witte snuit. Op zijn lichtbruine lijf loopt een aanwezige zwarte streep. Hij dankt zijn naam aan de grote sprongen die hij maakt om roofdieren te verwarren, zijn soortgenoten te waarschuwen, of soms ook als klein aandachtsmomentje voor zichzelf.

KUDU

De Latijnse naam ‘kudu’ betekent eigenlijk ‘antilope met gedraaide hoorns’, iets dat tevens de kudu typeert. Door zijn grijzige, grootse lichaam wordt hij ook wel eens de ‘Grey Ghost’ genoemd. Over zijn grijzige lichaam lopen kleine, witte streepjes.

De buffel behoort tot de ‘Big Five’ van Afrika en behoort tot de holhoornigen. De hoorns zijn zeer gevaarlijk voor mogelijke roofdieren. De buffel krijgt veelal bezoek van vogeltjes, die verscheidene insecten en parasieten van zijn lichaam halen. De buffel heeft een zeer donkerbruine tot zwarte kleur vacht.

BUFFALO

BONGO

Deze bewoner van het Afrikaanse regenwoud behoort tot de antilopenfamilie en kenmerkt zich door zijn hoorns en bruine vacht met witte strepen. Hiermee valt hij niet zo op tussen het gebladerte en eet voornamelijk gras, bladeren en twijgen.

Een dier dat ons enigszins doet denken aan een hert, maar dan met hoorns. De Waterbok is een grote antilope en kenmerkt zich door zijn ‘witte wenkbrauwen’ en leeft in de savannes en valleien in de nabijheid van water. De vacht is behoorlijk zand/grijs van kleur.

WATERBUCK

JACKAL

De Jakhals is een hondachtige en leeft in Afrika, Zuid-Azië en Zuidoost-Europa. De Egyptische god Anubis werd afgebeeld met het hoofd van een jakhals. Vanwege zijn status als 'aaseter' zou dit dier geassocieerd worden met het beschermen van de doden tegen vernietiging.

DROMEDARY

De dromedaris is een kameelachtige die slechts nog in gedomesticeerde vorm gevonden kan worden. Deze soort heeft slechts één bult en de eeltkussens onder zijn voeten beschermen hem tegen het warme zand. De bult van de dromedaris absorbeert hitte zodat het dier niet oververhit zal raken en heeft de functie vet op te slaan. Hierdoor kan het dier enige dagen zonder water en voedsel overleven.

AFRICAN  ELEPHANT

De Afrikaanse olifant kenmerkt zich door door zijn grote oren en slagtanden die voorkomen bij beide geslachten. De vrouwtjes leven in groepen. Zodra er meer dan tien dieren zijn, splitst de groep zich op. Vrouwtjes uit verschillende groepen onderhouden veelal vriendschappelijke banden. Mannetjes leven in losse mannetjesgroepen.

OKAPI

Het ‘broertje’ van de giraffe dat leeft in het regenwoud van Congo-Kinshasa en Oeganda. Zijn lange nek, grote oren en kleine hoorntjes toont het verwantschap met de giraffe aan. De wit/zwarte streepcombinatie op zijn chocoladebruine vacht is net zo uniek als een menselijke vingerafdruk. Daarnaast heeft de okapi ook nog een helderblauwe tong.

LION

De leeuw is een van de grootste katachtigen en behoort tot de ‘Big Five’ van Afrika. Ook in kleine delen van India kan de leeuw gezien worden. De mannetjes hebben veelal imposante manen rondom het hoofd. Niet voor niets heeft hij de bijnaam: ‘de koning der dieren’. Hoewel de leeuw er indrukwekkend uitziet, doen de vrouwtjes over het algemeen het jachtwerk.

FENNEC  FOX

De fennek komt voor in de woestijnen van Afrika en het Arabisch schiereiland. Het is de kleinste soort onder de vossen, maar beschikt wel over de grootste over.  De oren zijn in staat de prooi op afstand te lokaliseren door middel van het gehoor. De fennek heeft een witte buik en een bruinkleurige rug. Dit soort behoort tot de hondachtigen en hijgt wanneer het warm is.

WILDEBEEST  

De Gnoe of Wildebeest komt voor in Afrika en behoort tot de holhoornigen. In droge tijd migreert hij naar voedselrijke gebieden en legt al gauw duizenden kilometers per jaar af.
De jongen kunnen soms al tien minuten na hun geboorte meereizen met de kudde.

CHEETAH

Het jachtluipaard of ‘cheetah’ is het snelste landdier ter wereld. Hij is slank, flexibel en heeft zeer lange poten. De kop is vrij klein met oranje ogen en zwarte vlekken. Vanaf zijn binnenste ooghoeken tot de mond loopt een zwarte streep. De cheetah komt voor in Afrika en Iran. 

MEERKAT

Het stokstaartje is een klein roofdier dat voorkomt in delen van de Kalahari in Angola, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika. Het leeft voornamelijk van insecten, slakken, schorpioenen en spinnen. Het kleine beestje is beige tot grijs van kleur en bezit donkere strepen. Het stokstaartje leeft in hiërarchische groepen; ieder lid heeft een eigen taak.

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon