ROE  DEER

WOODPECKER

Lief, aandoenlijk en een echte knabbelaar. Paddenstoeltjes, eikeltjes, bramen en verscheidene nootjes zijn graag geziene gerechten op het menu van een ree. Dit hertentype is relatief klein en heeft een bruine kleur en een klein geweitje. Het hertje Bambi is, in het oorspronkelijke boek, tevens een ree.

Deze bonte verschijning dankt zijn naam aan zijn wit, zwarte en rode kleurencombinatie.
De specht staat bekend om zijn gehak in het hout voor een aankomend nest met een kenmerkend geluid. Ook om kevers achter de bast van naaldbomen te halen, hakt hij bedrijvig in het hout.

Grijs, mysterieus en voorvader van de gedomesticeerde hond. De wolf ‘huilt’ als een vorm van communicatie naar de roedel en heeft een bereik tot maximaal 130km². Dit dier wordt veelal gebruikt in volksverhalen, zoals Roodkapje, en krijgt veelal de rol van de ‘slechte’ toebedeeld.

GREY  WOLF

MOOSE

Met zijn majestueuze gestalte en kenmerkend bladgewei is de eland het grootste lid uit de hertenfamilie. De bossen van Scandinavië, Canada en Noord-Eurazië  vormen het leefgebied van deze gigant. Vroeger werd de eland als rijdier gebruikt voor de lagere standen; alleen de adel mocht een paard berijden.

FALLOW  DEER

Het damhert is een middelgroot hert dat zich kenmerkt met de vlekjesvacht en het schoffelgewei. Hij varieert van zeer licht tot bijna zwart waarmee hij een breed scala aan kleuren kent. Door het zachtaardige karakter wordt het damhert vaak in hertenkampen gehouden.

RED  FOX

De vos behoort tot de hondachtigen en heeft een opvallende rode vacht. Doordat de sleutelbeenderen bij de vos ontbreken, is hij capabel om door kleine openingen te klimmen. Zo is Reynaart de Vos één van de meest bekende figuren uit de vroegere volksverhalen.

De moeflon wordt beschouwd als één van de twee voorvaderen van het gedomesticeerde schaap. Hij wordt gekenmerkt door zijn bruin/witte vacht en grote, ronde hoorns en heeft daarmee een stoere uitstraling en woont in de berggebieden.

MOUFLON

RED  DEER

Het edelhert is het op één na grootste soort van de hertenfamilie. Hij leeft in groepen en toont zich vaak in de ochtend op de graslanden. De vader van ‘Bambi’ is hier een voorbeeld van. Met zijn typerende gewei en koninklijk gestalte is hij uitermate geliefd geworden in het interieur. Dit type hert heeft veelal een bruine tot donkerbruin/grijzige kleur.

HARE

Het 'broertje' van het konijn, maar dan een maatje groter. Zijn hoge poten en grote oren, maken hem majestueus. De haas is een veelgenoemd dier in volksverhalen en fabels, waaronder de paashaas en 'de haas en de schildpad'.

ALPINE  IBEX

Dit behendige dier, dat je vermoedelijk aan een geit doet denken, leeft, in groepsverband, in de berggebieden van de Alpen. Door de hoorns, die wel een meter lang kunnen worden, wordt hij door deze majestueuze uitstraling ook wel ‘de koning van de Alpen’ genoemd. De steenbok heeft een beige tot donkerbruine vacht.

Met zijn enorme postuur, dat wel een lengte van drie meter kan bereiken, behoort de bison tot het geslacht van de holhoornigen. Daarnaast is dit grote, wollige neefje van de koe een uitstekende zwemmer. De bison heeft veelal een donkerbruine kleur.

EUROPEAN BISON 

Denk je aan kerst, dan is de caribou, beter bekend als het ‘rendier’, één van de meest bekende figuren. Dit uiterst vriendelijke hertensoort wordt veelal door de Scandinavische bevolking, en zelfs de politie, gebruikt als handig hulpje en heeft een hoog knuffelgehalte. De caribou heeft een donkerbruin en crême-witte vacht waarbij zowel mannetjes als vrouwtjes een gewei bezitten.

CARIBOU

WILD  BOAR

Het everzwijn is de voorouder van het gedomesticeerde varken waarbij het uiterlijk van het mannetje wordt gekenmerkt met grote slagtanden. De jonge zwijntjes hebben een soort streepjespak in een lichtbruinige kleur.
De volwassenen zijn egaal. Zwijnen zijn dol op kastanjes, bieten en maïs en wroeten dan ook graag met hun platte neus in het zand.

PHEASANT

De fazant is een statige verschijning waar de mannetjes het meest opvallende uiterlijk hebben. Het verenkleed is goudbruin met zwarte en lichte markeringen. De kop is donkerblauw. De fazant is vermoedelijk door de Romeinen ingevoerd en wordt daarom als een 'exoot' beschouwd.

GAUR

De gaur is de grootste wilde rundersoort en wordt ook wel de 'Indische bizon' genoemd. Deze grote, donkere runderen hebben gelige hoorns en korte poten. Beide geslachten zijn gehoornd. De gaur leeft in de bossen in een kleine kudde. Twijgen, bladeren en vruchten staan dagelijks op het menu.

ELK

De elk zit qua grootte tussen de eland en het edelhert in en kenmerkt zich door zijn lichtbeige lijf en donkerbruine kop en borst. Het gewei is enorm groot. Gras, planten, bladeren en schors zijn favoriete maaltijden. De Elk lijkt veel op het edelhert, maar is toch een aparte soort. 

RED SQUIRREL

De rode eekhoorn is de meestvoorkomende eekhoornsoort van Europa en behoort tot de knaagdieren. De kleur kan variëren van zwart tot gelig, met allerlei tinten rood en bruin daartussen. Door zijn gekromde klauwen kan hij makkelijk in bomen klimmen en van tak naar tak springen. Tijdens een sprong spreidt hij zijn ledematen. De losse huid op de flanken zorgt voor een soort 'parachute' waardoor hij tijdelijk kan zweven. De staart zorgt hierbij voor het besturen van de sprong.

TAWNY  OWL

De bosuil behoort tot de grotere vogelsoorten en jaagt voornamelijk bij schemer en nacht. Ze komen over het algemeen voor in bossen, parken en tuinen. Meestal voeden ze zichzelf met kleine zoogdieren, zoals muizen en amfibieën. Loofbossen vormen de belangrijkste biotopen, maar ze komen ook voor in landelijke gebieden. Vanaf de hoge boomtoppen houden ze alles nauwlettend in de gaten.

RABBIT

Het wilde konijn is kleiner dan de haas, heeft kortere pootjes en is bruin tot grijzigblauw van kleur. Het is geen 'knaagdier', maar een 'haasachtige'. Daar waar knaagdieren twee snijtanden hebben, heeft het konijn er vier. Het leeft daarnaast alleen van plantaardig voedsel en wordt meestal pas actief vanaf de schemertijd. 

EURASIAN JAY

De Vlaamse gaai behoort tot de 'kraaiachtige' en is bruingrijzig van kleur met een roze tint. Kenmerkend zijn de zwarte snorstrepen en het blauwe vleugelveld. De eik is afhankelijk van de gaai; de eikels worden door deze vogel vervoert en op andere plekken in een zachte ondergrond geduwd. De eikels die niet worden opgegeten, kunnen zo weer uitgroeien tot jonge eikenboompjes.

SAMBAR

De Sambar is een Aziatisch hert dat voornamelijk voorkomt in India, Zuid-China en Zuidoost-Azië, waaronder Sri Lanka, Sumatra en Cambodja. Dit type heeft een donkerbruine vacht met opvallend grote oren. Ze leven in kleine groepjes en leven van mos, vruchten, twijgen en bamboescheuten. Beide geslachten beschikken over dikke manen in de nek.

WHITE-TAILED  DEER

Het witstaarthert is een Amerikaanse soort die voorkomt in Canada tot aan Noord-Brazilië; hierdoor kan dit type goed overleven in diverse habitats: van moerassen tot bergen tot woestijnen. De witstaart heeft een roodbruine tot grijzige vacht met een wit gedeelte aan de achterzijde. Het leeft van waterplanten, maïskolven, twijgen, paddenstoelen, noten en korstmossen. Daarnaast is het een uitstekende zwemmer.

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon