WIT.jpg

Hé daar, 

 

 

 Voor ik start: dit stuk schrijf ik -logisch natuurlijk- in het Nederlands aangezien ik dit enkel voor het Nederlandse front uitvoer. 

Oké. Laten we beginnen. De titel verraadt natuurlijk waarom je hier bent, of wat ik hier ga typen, want inderdaad: naast kunstenares werk ik tevens als copywriter. Nee, dit maakt me niet tot een gewone tekstschrijver, maar eentje die iets meer capaciteiten in huis heeft dan enkel een puik tekstje op papier te toveren. Als copywriter ben ik namelijk volledig thuis in de reclamewereld en hoe een tekst pakkend en of juist verkoopbaar te maken. 
 

 

Vlotte teksten

Om te beginnen moet een tekst voor mij begrijpelijk en vlot leesbaar zijn. Joechei, het eerste cliché is binnen! 

Staat er een moeilijke materie in? Dan wordt deze, in de opeenvolgende zinnen, begrijpelijk uitgelegd zodat je weer opgelucht verder kunt lezen. Daarnaast moet een tekst alle nodige ingrediënten bevatten die een specifiek stuk nodig heeft.

Naast alle technische details vind ik eigenlijk de inhoud nóg belangrijker: je wilt immers geen kneitersaaie tekst waar Jan en Alleman nog niet eens de moeite voor wilt nemen deze te lezen. In slaap vallen is hierbij een beter scenario: dan is er in ieder geval een poging tot lezen gewéest...

Pit & Baldaad

Wat mag een stuk inhoudelijk bevatten? Ten eerste mogen teksten speels zijn. Geen droge koekjes, maar een perfecte, smaakvolle pizza. Ook mag er best een beetje pit en baldadigheid inzitten. 

Niet te veel. Gewoon een beetje.
 

Even wat termen of zinnen lanceren waarbij iemand nogmaals leest of 'ie het daadwerkelijk goed gezien heeft. Reacties uitlokken, een lach op iemands gezicht toveren. Dat levert in gedachte toch al ongekende vreugde op.

 

Copywriters zijn niet voor niets de 'kwajongens', in mijn geval een 'kwa-niet-bij-de-geboorte-jongen-maar-juist-een-meisje', van de tekstwereld.

 

Geloof me, dat maakt ons juist uniek.

En daarom wil je ons, in dit geval mij dus, hebben. Geen brave tekstschrijver met voorspelbare woorden en zinnen waarbij je al kunt raden wat er komen gaat, zoals een soap waarbij de deur op een kiertje staat en het gesprek onmiskenbaar afgeluisterd wordt door die éne persoon die het uitgerekend níet mocht weten. 

 

Je weet dat het komt, maar hebt nog enige hoop dat het niet zal gebeuren. Of, juíst wel trouwens...

 

Enfin, je weet immers wat je zult krijgen.

Net als bij voorspelbare, niet-originele woordbedenksels. Nein, bitte nicht

 

Weg met moderne woorden

Ook vermijd ik graag het gebruik van 'moderne woorden'. Teksten waar ik clichématige zinnen, lees: 'iemand een podium geven', of woorden als: 'vet', 'cool' en 'hip', tegenkom, krijg ik bij voorbaat al kromme tenen van. 

Het product in kwestie wordt er namelijk allesbehalve 'vet', 'cool' of 'hip' van.

Sterker nog, in deze moderne tijd vind ik juíst Oudhollandse woorden buitengewoon verrassend en speels. Iemand aanspreken met 'kornuit', daar word je toch wezenlijk gelukkig van?

Of, zelf zo aangesproken te worden.

 

Tijd voor de samenvatting

Oké. Ik schrijf dus teksten met speelse overgangen, Oudhollands-moderne, soms zelfverzonnen woordcreaties en zorg hierbij voor een levendig gehalte. Inmiddels heb ik al vele stukken voor de reis-, mode- en lifestylewereld geschreven, dus ik reken mezelf inmiddels tot de rasechte schrijfveteranen.  

 

Genoeg ervaring, dus? Welzeker. 

 

Mocht je nu geïnteresseerd zijn of meer willen weten, stuur me dan gerust een mailtje en wie weet kan ik ook jou van orakelse teksten voorzien. 

 

Tot in mijn postvak

Deau, DEAU Fine art - animal artist