HAMILTONSTÖVARE

Dit Zweedse ras heeft verscheidene bekende voorouders, waaronder de English Foxhound en Harrier. Kenmerkend zijn de vier witte voeten, witte punt van de staart en de witte bles op het hoofd die via de borst naar de buik loopt. Verder heeft dit ras veelal een zwarte rug en bruin over zijn poten.

CHESAPEAKE  BAY  RETRIEVER

Deze grote en zwaargebouwde retriever is afkomstig uit de Verenigde Staten en zeer geschikt om zwaar werk in koud water te verrichten. Zijn vacht is bruin, kortharig en heeft een waterafstotende laag. Het is een rustig, doch wat gereserveerd ras.

GERMAN  SHORTHAIRED  POINTER

Dit 'adellijke' ras uit Duitsland is een betrouwbare en rustige jachthond die uitstekend de kalmte weet te bewaren. Het is een energiek ras dat daarnaast ook goed als gezelschapshond kan worden gehouden.
De kleuren kunnen variëren van bruin tot bruinschimmel.

FLATCOATED  RETRIEVER

Deze retriever uit Engeland kent verscheidene bekende voorouders, waaronder de Zwarte Ierse Setter en meerdere collie-achtige honden. Dit ras heeft een smalle schedel, komt zowel in zwart als leverkleur voor en is een vriendelijke hond die uitermate geschikt is om wild op te halen.

WELSH  SPRINGER  SPANIEL

Dit ras uit Wales komt uit de Spaniëlfamilie en is een vriendelijke hond die zowel voor de jacht als voor gezelschap gebruikt kan worden. De vacht is rood-wit, lang en sluik. Het is een gehoorzaam ras, maar kan toch eens aardig eigenwijs zijn. Daarnaast is het een uitstekende zwemmer en springt dan ook geregeld en graag in diverse wateren.

GOLDEN  RETRIEVER

Dit ras is een van de meest zachtaardige rassen en wordt dan ook veelal als gezelschaphond gehouden, maar is ook zeer geschikt voor de jacht om het wild ongeschonden terug te brengen. De schedel is breed waarbij de vachtkleur varrieert van crème tot mahonie. Door het zachtaardig en leergierig karakter wordt dit ras ook veelal ingezet als hulphond.

FRANÇAIS  TRICOLORE

Dit ras uit Frankrijk staat bekend als een echte geurjager en kent drie kleuren, waaronder wit, bruin en een zwart 'zadel'. De bruine kleur moet zo licht mogelijk zijn. Doordat dit ras vaak in een grote groep jaagt, is deze vrijwel niet geschikt om als gezelschapshond te houden. 

ÉPAGNEUL  FRANÇAIS

Dit ras uit Frankrijk behoort tot één van de grootste Spaniëlrassen. Deze hond wordt veelal gebruikt als jachthond voor gevolgte. Het is een vriendelijke en geduldige hond en kenmerkt zich door de witte vacht met donkere vlekken.

HARRIER

De Harrier is een middelgrote hond die in de lijn van de Foxhound ligt, maar wat kleiner gebouwd is. Het is een zeer vriendelijk en vrolijk ras dat de voorkeur heeft om te leven met soortgenoten of meerdere mensen. Hierdoor is het tevens een geschikte hond voor kinderen.

WEIMARANER

De Weimaraner is afkomstig uit Duitsland dat oorspronkelijk gefokt is om groot wild, zoals beren, op te sporen. De vacht kan zowel lang- als kortharig zijn en de kleuren kunnen variëren van zilver tot reebruin tot muisgrijs. Het is een vriendelijk ras en kan daarom ook goed als gezelschapshond worden gehouden.

STABYHOUN

De Stabyhoun of 'Friese Stabij' is een ras uit Nederland dat tot de top vijf van meest zeldzame hondenrassen behoort. Stabij komt uit het Fries en betekend vrij vertaald: 'sta bij me'. Het ras behoort tot het culturele erfgoed van Nederland. De vacht is vrij lang en wit-zwart van keur.

ENGLISH  FOXHOUND

Dit ras behoort tot één van de vier 'Foxhounds' en heeft de voorkeur om in een groep met soortgenoten of mensen te leven. Het is een sociale en vriendelijke hond die goed met paarden en kinderen overweg kan. De vacht kan driekleurig zijn, maar ook rood, zwart of wit als basiskleur hebben.

DRENTSE  PATRIJSHOND

Dit ras uit Drenthe is waarschijnlijk een afstammeling van het Spaniëlras dat in de 16e eeuw door de Spanjaarden mee naar Nederland is genomen. Daarnaast is het verwant aan de Friese Stabij, de Münsterlander en Epagneul Français. De vacht is wit-bruin van kleur. De Patrijshond is een gevoelig en aanhankelijk ras dat een stabiele opvoeding nodig heeft.

LABRADOR  RETRIEVER

De Labrador is een afstammeling van de St. John's-hond en waarschijnlijk gekruist met een Gordon Setter, Flatcoated, Spaniël en Chesapeake. Het ras werd in Engeland gefokt voor de eendenjacht; hierdoor kenmerkt deze hond zich met zwemvliezen tussen de poten. De vacht is crème, donkerbruin of zwart en het lichaam is robuust. Deze hond is uitstekend als jacht- en gezelschapshond.

ENGLISH  COONHOUND

De voorouders van dit ras, de Foxhounds, zijn in de 17e/18e eeuw naar de Verenigde Staten gebracht waarbij dit nieuwe soort de 'Virginia hound' werd genoemd. De vacht kan zowel rood, blauw als tricolore zijn. Het is een goede gezelschapshond, maar is voornamelijk geschikt voor de jacht.

LARGE  MÜNSTERLÄNDER

Dit ras is afkomstig uit Duitsland en wordt voornamelijk gebruikt om klein wild tijdens de jacht te apporteren, maar kan ook goed functioneren als gezelschapshond. Het ras is zwart-wit van kleur en heeft een gemiddelde haarlengte. Het is een vriendelijke hond met een atletische, elegante en nobele uitstraling. Het ras is verwant aan Duitse Staande (langhaar).

SMALL  MÜNSTERLÄNDER

Dit ras heeft, ondanks dat de naam overeenkomt, andere voorouders dan de Grote Münsterlander. De vacht is bruin-wit en kan variëren van bont tot bruin-schimmel. De poten en oren zijn bedekt met franje. Het ras is een afstammeling van de Spaanse Spaniël. Als jachthond heeft het de taak het kleine wild te apporteren, maar ook als gezinshond komt dit ras steeds vaker voor.

ENGLISH  POINTER

De Engelse Pointer is één van de oudste rassen een zeer goede jachthond door zijn zuivere loyaliteit. De vacht is veelal wit met lever, lichtbruin, oranje of zwarte markering. De neus staat 'hoger' dan de rest of de snuit. Het is een vriendelijke en geduldige hond en kan daarom ook goed functioneren binnen het gezinsleven.

ÉPAGNEUL  BRETON

De Épagneul Breton, afkomstig van het oude Franse woord voor Spanjaard 'espaignol', is een hondenras afkomstig uit Frankrijk. Deze jachthond wordt voornamelijk gebruikt voor gevogelte en klein wild. Het ras wordt eigenlijk gezien als een 'Spaniël', maar heeft meer de bouw van een Setter of Pointer. Volgens de verhalen werden de lokale Franse 'Epagneuls de Pays' gekruist met deze Engelse rassen, waardoor ze qua uiterlijk veel overeenkomen.

KOOIKERHONDJE

De Kooiker is middelmatig klein, oud Nederlands ras. Op schilderijen van Jan Steen uit de 17e eeuw zijn honden geschilderd die sterk lijken op het Kooikerhondje. Het zijn gezelschapsdieren die ook erg van water houden. De vacht is wit en middellang met bruine platen. Willem van Oranje zou door een Kooikerhondje gered zijn, doordat hij aan zijn legertent bij Hermigny gekrabd zou hebben. Doordat hij wakker werd, kon hij zodoende ontsnappen aan Spaanse overvallers.

BORDER  COLLIE

Dit Engels/Schotse ras is uiterst intelligent, loyaal en leergierig, mede vanwege hun buitengewone gesteldheid op de mens. Het zijn uitstekende speurhonden en geweldige schapenhoeders. De hond heeft een sterk veedrijversinstinct wat goed in toom gehouden moet worden om ongewenste jaagpartijen te voorkomen. De lange vacht moet regelmatig geborsteld worden.

IERSE  SETTER

De Ierse Setter is waarschijnlijk een kruising van diverse landspaniëls, meegenomen door de Spanjaarden. Oorspronkelijk was de kleur wit met rood, maar is gaandeweg, met een speciaal fokprogramma, rood geworden. Het ras wordt veelal ingezet als jachthond. Hij heeft een lief en vrolijk karakter en staat bekend om zijn stabiele temperament.

DALMATIËR

Dit van oorsprong Kroatische ras is een zeer aparte verschijning met zijn witte vacht en zwarte vlekjes. Ze hebben een natuurlijke affiniteit met paarden. Hun glimlach wordt veelal verkeerd opgevat en gezien als een 'grom'. Het zijn vrolijke, 'humoristische' honden en kunnen op velen fronten worden ingezet. Speurhond, jachthond, trucjeshond; het is een zeer veelzijdig ras.

SAARLOOSWOLFHOND

De Saarlooswolfhond is gefokt door Leendert Saarloos en ontstaan uit wolf-hondhybriden. Saarloos hield van Duitse Herders, maar waren in zijn ogen teveel ‘verhuiselijkt’. Hij wilde de werklust van de herder combineren met de kracht van de wolf. Deze ‘nieuwe hond’ was echter nog erg schuw in het begin. Er volgde een lang proces dat uiteindelijk tot het succes van de Saarlooswofhond leidde.

BASENJI

De Basenji is een uniek ras. Hij blaft niet, heeft geen hondengeur en vertoont menselijk gedrag. Ze omarmen je, kunnen tranen huilen en zijn heuse boombeklimmers. Hij is elegant, sierlijk en zeer beweeglijk. De hond moet enigszins getraind worden, maar kan daarnaast uitstekend functioneren als lieve gezinshond.

COLLIE

De Collie verscheen voor het eerst in Noord-Engeland. Het ras is zeer intelligent en houdt echt van mensen, wat ze tot de fijne gezinshonden maakt, eveneens voor andere huisdieren. Ze hebben een natuurlijk talent voor speuren en drijven. Wanneer ze alleen gelaten worden, kunnen ze neerslachtig worden. Een goede vachtverzorging is een vereiste. 'Lassie' was een bekende Collie.

AUSTRALISCHE  HERDER

Deze herder is eigenlijk ontwikkeld in Amerika, maar over zijn voorouders bestaat enige twijfel. De Baskische herder of Collie wordt nogal eens genoemd als mogelijke voorouder. Hij heeft een vriendelijk karakter, maar kan wat gereserveerd zijn naar vreemden. Ze zijn super intelligent en daarom gemakkelijk te trainen.

DUITSE  HERDER

De officiële Duitse Herder bestaat pas sinds 1900. Het is een trouwe en betrouwbare hond die gebruikt wordt als waker, hoeder en speurhond. Dit ras heeft veel discipline nodig en een baas die respect voor hem heeft. Met behoorlijke gewenning kan hij eventueel overweg met andere dieren. Het ras vraagt veel aandacht in de vorm van mentale stimulans. De ouders moeten getest zijn op heupdysplasie.

MAREMMA

De Maremma is een vriendelijk dier, maar heeft weinig met vreemden. Het ras heeft een waakzaam en beschermend instinct. Deze hond heeft een lange, crêmewitte vacht die regelmatig stevig geborsteld moet worden. In Australië hebben boeren zelfs 35% minder verlies van vee door deze uitstekende waakhond.

TOLLER   RETRIEVER

De Toller Retriever werd gefokt om watervogels te lokken. Ze zijn uiterst intelligent, extravert en zachtaardig. Hij barst van de energie en wil er wel eens vandoor gaan, mits hij getraind wordt. Het ras heeft een wat bruinige kleur met witte aftekeningen, waaronder de voeten. Dit type hond heeft een dikke vacht en moet geregeld verzorgd worden.

SIBERISCHE  HUSKY

Deze honden zijn ontwikkeld om aan speciale eisen te voldoen. Ze zijn snel en hebben een sterk uithoudingsvermogen. Het zijn zeer sterke sledehonden. Ze zijn zachtaardig, betrouwbaar, alert en vriendelijk. Het is een echt meutedier en moet weten wie de baas is. Ze hebben beweging nodig om hun eetlust te stimuleren vanwege de langzame stofwisseling. 

BERNER   SENNEN

Dit Zwitserse ras wordt voornamelijk gebruikt als echte boerderijhond om het vee te drijven. Het is een trouwe, vriendelijke hond, maar behoudt enige waakzaamheid. Hij is echter geneigd overal op af te gaan, zo ook het verkeer, dat vervolgens kan leiden tot ongewenste situaties. Daarnaast is het zeer belangrijk de hond te betrekken bij gezinsactiviteiten om de Berner Sennen tevreden te houden.
 

GREYHOUND

Dit ras behoort tot de oudste rassen en is de snelste ter wereld. Ze kwamen al voor op de hiërogliefen van de oude piramides. Ze zijn meegaand en trouw en houden van contact met mensen. Hij kan overweg met andere huisdieren, maar heeft graag een eigen plek. Daarnaast heeft hij, door zijn natuurlijke instinct, soms de neiging kleinere huisdieren op hun plek te zetten.

SINT  BERNARD

De Sint Bernard is dé bekende reddingshond uit Zwitserland. Ze werden, sinds de 17e eeuw, ontwikkeld om de verloren reizigers te vinden en redden. Het ras is vriendelijk, trouw, speels en gericht op mensen. Ze hebben het instinct het gezien te beschermen, maar zullen niet agressief zijn. Deze hond valt onder de 'reuzenrassen'.

SHETLAND  SHEEPDOG

De 'Sheltie' is afkomstig van de Shetland Eilanden en werd gebruikt als herdershond. Ze hebben een ongelofelijk uithoudingsvermogen en zijn goede veedrijvers. Hij lijkt op de Collie, maar heeft toch andere trekken. Vroeger werden ze veelal een lange tijd achtergelaten bij de schapen. De Sheltie kan uitstekend met andere dieren overweg. De vacht heeft niet veel aandacht nodig.

MARKIESJE

Het ras is nooit echt doelgericht gefokt, daar waar ze niet geheel zuiver zijn. Sommigen beweren dat het de voorloper is van King Charles spaniel, anderen beweren dat hij meer lijkt op de Phalène. Het zijn kleine, zwarte hondjes zonder aftekeningen. Zijn taak is slechts de mens te plezieren. Het Markiesje is waaks, maar is vriendelijk tegen iedere bezoeker.

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon