LION

De leeuw is een van de grootste katachtigen en behoort tot de ‘Big Five’ van Afrika. Ook in kleine delen van India kan de leeuw gezien worden. De mannetjes hebben veelal imposante manen rondom het hoofd. Niet voor niets heeft hij de bijnaam:
‘de koning der dieren’. Hoewel de leeuw er indrukwekkend uitziet, doen de vrouwtjes over het algemeen het jachtwerk.

BENGAL  TIGER

Het is de tweede, na de Siberische tijger, de grootste katachtige soort. Deze tijger komt alleen voor in Azië op de plekken Myanmar, Bhutan, Nepal, Zuid-China, Bangladesh en India. Hij leeft in vochtige gebieden, zoals regenwouden en bamboebossen, en hecht waarde aan waterrijke gebieden, zoals moerassen en mangroves. Zowel in het laagland als in de bergen van de Himalaya komt hij voor. Door de jacht wordt hij met uitsterven bedreigd.

SNOW  LEOPARD

De sneeuwpanter is verwant aan de luipaard of panter. Vroeger waren ‘luipaard’ en ‘panter’ geografisch gebonden, maar wetenschappelijk wordt de luipaard verdeeld in ondersoorten.
De vacht is lichtgrijs en kan neigen naar het gele met zwarte vlekken. De kop is relatief klein. De sneeuwpanter komt alleen in Azië voor.

BLACK  PANTHER

De panter is een van de meest voorkomende katachtigen in Afrika en Azië. Hij is groot, gespierd met korte, krachtige poten en een lange staart. De kop is breed en een beetje rond. De oren zijn relatief klein ten opzichte van de middelgrote snuit. Een bekend voorbeeld van de zwarte panter is de ‘Bagheera’ uit Jungle Book.

EGYPTIAN  MAU

De Egyptische Mau is een gevlekte raskat. In het oude Egypte was de kat een heilig wezen. De kat zou geluk brengen en moest daarom goed verzorgd en beschermd worden. De godin ‘Bastet’ werd afgebeeld met een kattenhoofd en stond symbool voor de vruchtbaarheid. 

CHEETAH

Het jachtluipaard of ‘cheetah’ is het snelste landdier ter wereld. Hij is slank, flexibel en heeft zeer lange poten. De kop is vrij klein met oranje ogen en zwarte vlekken. Vanaf zijn binnenste ooghoeken tot de mond loopt een zwarte streep. De Cheetah komt voor in Afrika en Iran. 

SAND  CAT

De woestijnkat is een klein roofdier met een brede kop en grote oren die ver uit elkaar staan en heeft korte poten. Hij kan zijn oren neerwaarts naar de grond richten voor, waarschijnlijk, ondergrondse geluiden. De woestijnkat drinkt zelden en haalt het meeste vocht uit zijn prooidieren. De dag brengt hij ondergronds door; veelal in een zelfgegraven kuil onder een struik.

JAGUAR

De Jaguar is de grootste en sterkste kat van Midden-Amerika. Hij toont veel gelijkenissen met een luipaard, maar is steviger gebouwd en heeft een stevigere rozettentekening in de vacht. Deze katachtige heeft een brede kop en relatief korte poten en komt in meerdere biotopen voor.

WHITE  BENGAL  TIGER

De witte variant van de Bengaalse Tijger. Hij kenmerkt zich door zijn roomwitte vacht met een zwart strepenpatroon en wordt in de volksmond ook wel de ‘witte tijger’ genoemd. Deze kleur is uiterst zeldzaam in het wild. De witte vacht komt door genetische mutatie. De aanmaak en distributie in de haarschacht van ‘feomelanine’ wordt onderdrukt waardoor de rode en gele pigmenten zich niet tonen in de vacht.

DESERT  LYNX

De caracal is een middelgrote katachtige uit Afrika en Zuidwest-Azië. Hij wordt soms ook de 'woestijnlynx' genoemd, vanwege de pluimpjes aan de oren. Dit roofdier is voornamelijk 's nachts actief. Overdag schuilt hij meestal tussen rotsen, in een holle boom, grot of het verlaten hol van een aardvarken. Door zijn krachtige sprong kan hij wel enkele meters hoog springen en vogels uit de lucht slaan.

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon