Een Amerikaanse kip met een zeer vriendelijk en rustig karakter. Het verenkleed van de Wyandotte staat voornamelijk bekend om de typische koekoekskleur; een kenmerkende grijzige tint. De veertjes worden veelal omringd door een andere kleur.

WYANDOTTE

LAKENVELDER

De Lakenvelder is een Duits (Nordrhein-Westfalen)/Nederlands ras dat voor het eerst werd opgenomen in 1727. Dit ras wordt gekenmerkt door zijn rode kam en witte ‘laken’, daar waar zijn kop en staart volledig zwart zijn. De poten hebben een blauwige kleur.

Een waardige ‘showkip’ betreft de Rosecomb uit het Verenigd Koninkrijk. Dit ras is één van de meest oude ‘Bantams’. (Waarschijnlijk ontstaan rond de 14e eeuw). De Rosecomb heeft een elegante bouw, een rode kam en een kenmerkend wit oorstuk.

ROSECOMB

DOMINIQUE

De Dominique staat genoteerd als het oudste ras van de Verenigde Staten. Zijn herkomst ligt in Quebec. Deze kip is in staat verscheidene typen slangen te doden vanwege zijn temperamentvolle karakter. Zijn typerende zwart/witte verenpak in streepjesvorm maakt de Dominique tot een geliefd ras.

De Barnevelder betreft een ras uit ‘Barneveld’ en kent een hoge legproductie. Het ras komt voor in de kleuren zwart, wit, dubbelgezoomd en blauwdubbelgezoomd. Het is van origine een kruising van meerdere Aziatische rassen.

BARNEVELDER

NEW  HAMPSHIRE

Een vrij jong ras uit de Verenigde Staten betreft de New Hampshire, ontstaan in de gelijknamige staat. Ze hebben een brede bouw, holle ruglijn en een rustig karakter. De roodbruine kleur wordt als de oorspronkelijke raskleur erkend.

PLYMOUTH  ROCK

De Plymouth Rock is ontstaan uit de ‘Black Java’ en de ‘Dominique’: de oudste rassen. Dit nieuwe ras werd geïntroduceerd in de 19e eeuw, New England. Een grijzige, antracietkleurige vacht met witte streepjes en de rode kam zijn kenmerkend voor dit ras.

WHITE  LEGHORN

Een oorspronkelijk Italiaans ras waarbij ‘Leghorn’ de Engelse benaming is voor Livorno, Toscane. De hoen wordt gekenmerkt door zijn witte veren, gele poten en rode, omvallende kam. In Amerika is het ras sterk verbeterd.

De Orpington heeft een hoge rug en een groots bekleed verenpak. Ze hebben sprekende kleuren (in vele variaties) en hebben een zachtaardig karakter. Deze kip staat bekend om de grote legcapaciteit en worden als goede moeders voor hun kuikentjes gezien.

ORPINGTON

HOLLANDSE  HOEN

Een Duits/Hollands ras dat vroeger (voor 1700) voornamelijk gebruikt werd als legras. Het is een relatief klein kippenras. Er komen meerdere kleurvarianten voor, van zwart tot goud, daar waar de wit/zwart gevlekte versie één van de meest opvallende is.

ASSENDELFTER

Dit kippenras is ontstaan in de Zaanstreek. Het ras zou de oorsprong zijn van het gepelde Hollandse Hoen. Door zijn verwantschap aan het Friese hoen ontstond er verwarring. Het ras is lichtgebouwd en heeft een hooggedragen staart. De bekende kleurslagen zijn de goud- en zilverpel.

ANDALUSIAN

De blauwe Andalusiër is een kippenras uit het zuidwesten van Spanje, Andalusië. Ze leven voornamelijk in het gebied van Córdoba en Sevilla en zijn voornamelijk geconcentreerd in Utrera, het 'hartgebied' van dit ras. De Andalusiër komt voornamelijk voor in een blauwige kleur.

CHAAMS  HOEN

De Chaamse hoen uit Chaam is een statige verschijning. Het heeft een rode kam, oranje ogen en leiblauwe poten. Zowel de kleur zilver als goud bandpel zijn geaccepteerde kleuren. Deze hoen zou, eveneens door veel Koninklijke lieden, waaronder Prins Maurits en Koning Willem III, gewaardeerd worden om de specifieke en overheerlijke vleessmaak. Eeuwenlang werd dit ras op boerenerven gehouden als ‘nuthoen’.

SUSSEX  BANTAM

De Sussex is een tweevoudig ras dat is ontstaan in Engeland rond de tijd van de verovering van de Romeinen van het Britse rijk. Het is een populair ras voor de tuin en komt voor in acht verschillende kleuren. De 'Bantam' versie is voor 1/4 aanwezig en kan gezien worden als een van de acht kleuren.

BIONDA  PIEMONTESE

Deze ‘blonde’ hoender komt uit de Italiaanse regio ‘Piemonte’. Het lichaam is geel tot wit gekleurd waarbij de staart zwart of blauw kan zijn. Een hen kan tussen de 180 en 200 eieren per jaar leggen. Door de industrialisatie in de zestiger jaren is het aantal afgenomen, maar begint langzamerhand weer in aantallen toe te nemen.

EIKENBURGER  KRIEL

De Eikenburger is een ras dat voor de sier gefokt wordt. Het zijn kleine hoenders en daarmee niet veel groter dan een kleine duif. Het ras komt voort uit de Sebright. De meest gangbare keur is wit, maar ook andere kleurslagen komen voor.

De Groninger Meeuw is ontstaan uit zwaardere, Friese hoenders in de 18e eeuw. De kleurslagen bestaan uit goud- en zilverpel. Het ras behoort tot de gepelde landhoenders. Zo vertonen ze, aan beide zijden van de veerschacht, zwarte vlekken. In de jaren zeventig werd het ras als ‘uiterst zeldzaam’ gezien. Hedendaags zijn er weer voldoende fokkers.

GRONINGER  MEEUW

TWENTS  HOEN

Het Twents hoen heeft een slanke en sierlijke bouw. Het ras is ontstaan in de 19e eeuw in de grensstreek van Twente en het Duitse graafschap Bentheim. Door de typische kamvorm heeft dit ras geen kans op kambevriezing in de winter. Typische kleuren zijn het blauw-, zilver-, blauwzilver- en geelpatrijs. In Nederland en Duitsland zijn ze geliefd op tentoonstellingen.

AYAM  KETAWA

De Ayam Ketewa is een ras uit Sidenreng Rappang van het Indonesische eiland Sulawesi. Ze hebben een grote en rode kam. ‘Ayam Ketawa’ betekent ‘lachende kip’, daar waar het gekraai veel weg heeft van een menselijke lach. Van origine was de Ayam Ketawa het statussymbool van de Koninklijke Buginese familie. Het ras werd nog populairder na de val van het koninkrijk. Hedendaags is het nog het symbool van moed en heldendom.

AYAM  BEKISAR

De Indonesische Ayam Bekisar zou een kruising zijn tussen vorkstaarthoenders en lokale landhoenders, de Ayam Kampong. De hanen staan bekend om hun doordringende roep, die hoorbaar is over meerdere kilometers, en hebben daarnaast een buitengewone kleurtekening. De migrerende bevolking van de Soenda-eilanden hebben de Bekisars meegenomen die daardoor verwilderd raakte, maar is teruggekeerd door kruisingen met de Ayam Kampong.

NOORD-HOLLANDSE  BLAUWE

De Noord-Hollandse Blauwe is een zware hoender. Het ras kent slechts één kleurslag: koekoek. De kop en kam zijn rood van kleur waarbij de poten wit zijn. Het ras is verwant aan de Amerikaanse ‘Plymouth Rock’. De Noord-Hollandse Blauwe is ontstaan in de eerste helft van de 20e eeuw.

BLACK  JAVA

Na de Dominique is de Black Java het oudste kippenras van de Verenigde Staten. De Black Java heeft aan de wieg gestaan van de Plymouth Rock. Ondanks de naam is het niet exact bekend uit welk Aziatisch gebied deze hoender van origine komt. Het ras is zwaar gebouwd en komt in meerdere kleuren voor, waaronder zwart, wit en gespikkeld.

NEDERLANDSE  SABELPOOT

De Sabelpoot is een ras dat al in de 16e eeuw voorkwam. Ze komen in meerdere kleuren voor en vertonen 'vlekjes' op het verenkleed. Kenmerkend is de overvloedige bevedering op de voeten. De Sabelpoot is klein van formaat.

MENORQUINA

De Minorca is afkomstig van het Spaanse eiland Menorca. Het ontstaan van dit ras begon, om en nabij, rond het begin van de 19e eeuw. De hoender is van middelmatige grootte en komt veelal voor in zwart. Kenmerkend is het witte gedeelte aan het oor. Dit type heeft een grote en rode kam.

WELSUMER  HOEN

De Welsumer is roodbruin van kleur waarbij de kleur 'roodslag' enkel bij dit ras voorkomt. Het is een ras waarbij lokale kippen met 'exoten' werden gekruist en is ontstaan in de 19e en 20e eeuw. Typisch zijn de buitengewoon grote en gespikkelde eieren.

UILEBAARD

De Uilebaard is een vrij forse hoender waarbij de kop het meest kenmerkend is. De kam heeft twee hoorntjes, de neusgaten zijn breed en de kinlellen ontbreken. Dit ras kenmerkt zich door een grote en volle baard onder de snavel.  De Uilebaard komt in tien verschillende kleurslagen voor, waaronder de zeer zeldzame moorkop. Het ras kwam al voor in de 16e en 17e eeuw en is daarmee een van de oudste hoenderrassen van Nederland.

DRENTS  HOEN

De Drentse hoender is een Oudhollands ras waarbij het type in meerdere kleurslagen voorkomt. Opvallend zijn de leiblauwe poten en witte oorlellen. Deze hoender heeft een hoog opgericht lichaam waarbij de borst wat opvallend naar voren staat. Tevens bestaan er staartoze hoenders; deze worden 'bolstaarten' genoemd.

MARANS

De Marans is een Frans hoenderras en staat bekend om haar donkerbruin/rode eieren. Het ras kent verscheidene kleurslagen als De kleurslagen van de Marans zijn roodkoperzwart, zwart, wit, goudkoekoek, zilverkoekoek en koekoek. Het diertje houdt van woelen in de tuin en heeft een rustig en betrouwbaar karakter.

BRESSE  GALOISE

Dit Franse ras uit de Bresse-regio en staat internationaal bekend om de uitmuntende vleessmaak. De Bresse Gauloise komt voor in meerdere kleuren, waaronder wit en zilver, waarbij de kop opvallend zwarte ogen heeft. Het ras is behoorlijk groot.

LA  FLÈCHE

Het 'La Fleche'-ras is afkomstig uit de Franse regio de Loire en is, door de Tweede Wereldoorlog, flink in aantal afgenomen. Het ras stamt al uit de 15e eeuw waarbij dit type bekend staat om de ongewone V-vormige kam. Het 'La Fleche'-ras legt witte eieren en komt voor in meerdere kleuren waarvan wit en zwart het meest voornaam zijn.

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon