WHITE GALLOWAY

De Galloway, gelijknamig aan het gebied van herkomst, stamt van origine uit Schotland. In Nieuw Zeeland ligt eveneens de focus op de verbetering van deze runderen. Dit ras is voornamelijk wit, met enige kleurverschillen, waarbij zowel de neus als de oren zwart zijn.

FRIESE ROODBONT

De vriendelijke koe met ‘adellijke kop’ kenmerkt zich door haar rode kleur op de witte vacht. In de Middeleeuwen bestond het vee voornamelijk uit rode runderen. Door een veepest en overstroming verdween driekwart van de veestapel en kwamen o.a. Duitse zwarte runderen naar Nederland: de voorouders van het bekende Fries-Hollandse vee.

PINZGAUER

De Pinzgauer is een ras uit Salzburg, Oostenrijk. De bruine kastanjekleur is de vereiste tint voor dit ras en wordt doorbroken door witte strepen die zowel over de rug als over de buik lopen. Het ras wordt, onder andere, gebruikt voor de melkproductie.

BRANGUS

De Brangus, die voor 5/8e uit de Angus en 3/8 uit de Braham bestaat, staat bekend om de geweldige vleeskwaliteit. Het uiterlijk is groots en krachtig en heeft een ruige uitstraling. De kleur is doorgaans zwart.

IRISH-MOILED

De Irish Moiled is één van de oudste Ierse rassen en wordt gekenmerkt door de bruinrode, tevens gespikkelde, vacht met een witte streep over de buik en rug. Dit ras heeft geen hoorns en wordt veelal voor de melkproductie gebruikt.

BRAUNVIEH

De Braunvieh is een, van oorsprong, ras uit het Alpengebied van Zwitserland. Ze wonen hier dan ook in grote getalen (Oostenrijk, delen van Duitsland, Zwitserland) en zijn steeds meer in opkomst, waaronder in Frankrijk en Nederland. Vaak zijn ze hoog in de bergen te vinden waar ze met grote groepen lekker liggen te slapen.

SIMMENTAL

De Simmental heeft een beige/zandkleurige vacht waarvan zijn herkomst in het bergachtige Zwitserland ligt. In de Alpen draagt dit rund vaak een grote bel rondom de nek; dit geluid vormt een herkenningsteken voor de boer zodat hij te allen tijde in de gaten kan houden waar zijn kudde zich bevindt in het berggebied.

HOLSTEIN-FRIESIAN

Moment dat het Friese en Bataafse ras gekruist werd, ontstond er een nieuw ras dat een geweldige melkproductie leverde. Het is één van de meest geziene rassen in Nederland met de zwart/witte en bruin/witte vlekken, grazend in de Hollandse weilanden.

JERSEY

Dit van het Britse kanaaleiland 'Jersey' afstammende koeienras is relatief klein waarbij de kleuren variëren van roomwit tot bijna zwart. Het is een melkveeras waarvan de melk een hoog vetpercentage heeft. Daarnaast wordt er hedendaags kaas van gemaakt. De vacht is éénkleurig en het snuitje is vrij spits.

BLUE GREY 

De Blue Grey is een populair ras in Schotland en Noord-Engeland. Het is van oorsprong een kruising tussen een Whitebred Shorthorn stier en zwarte Galloways. Ze hebben een soort blauwige vacht. Hiermee zijn ze erg in trek bij diverse boeren.

LAKENVELDER

De Lakenvelder is een ras dat zich kenmerkt door de witte band tussen de voor- en achterpoten, van rug tot buik en komt in de zwarte en rode variant voor. Het rund moet echter aan veel punten voldoen, wil het met recht een ‘Lakenvelder’ genoemd mogen worden.           

GLOUCESTER

De Gloucester is een Engels ras, gelijknamig aan Gloucestershire, en is diep chocoladebruin tot zwart gekleurd. Vanaf de voorpoten tot over de buik loopt een witte streep die doorgaat tot in het puntje van de staart. De hoorns zijn wit met zwarte toppen.

SCOTTISH HIGHLANDER

TEXAS  LONGHORN

De Schotse Hooglander heeft echt een knuffelbeergehalte. De kleuren variëren van wit tot bruin/rood tot zwart, waarvan de rode het voornaamst is. Dit ras heeft lange haren en grote hoorns en fungeert voornamelijk als grasmaaier in natuurgebieden.

De Longhorn uit Texas kenmerkt zich door de enorme hoorns die wel een spanwijdte van 1.80m tot 2.10m kunnen bereiken. De Longhorn komt in allerlei kleurvariaties voor en wordt commercieel zeer veel gebruikt als representatief beeld voor ‘Texas’. De eerste Longhorns zouden door Columbus en andere Spaanse kolonisten naar het huidige Amerika zijn gebracht.

MALVI

De Malvi is een ondersoort van de zeboe. De zeboe is een gedomesticeerd rund in Afrika en het Indisch subcontinent. Een opvallend uiterlijk kenmerk is de bult op de rug. De Malvi heeft lange, iets of wat hangende oren en is afkomstig uit het westen van Madhya Pradesh in centraal India. Het is een goede werker, maar de melkproductie is laag. Deze soort is verwant aan de Brahman.

BANTENG

De Banteng is een wild rund uit de bossen van Zuidoost-Azië, waaronder Borneo, Java en Bali. Ze komen voor in licht beboste gebieden, bamboebossen en bladverliezende wouden. In Bali zijn ze tevens gedomesticeerd; hier komt het Balirund vandaan. De koeien hebben een roodbruine vacht, terwijl de stieren donkerder zijn. Wel hebben ze beiden witte poten, witte vlekken boven de ogen en op de romp en een lichte snuit. 

HEREFORD

De Hereford uit het zuidwesten van Engeland ontwikkelde zich in de tweede helft van de achttiende eeuw tot een karakeristiek, duurzaam en hard vleesrund. Ze kunnen zowel gehoornd als ongehoornd voorkomen. Het is een krachtig gebouwd dier en wordt gekenmerkt door een witte kop en witte aalstreep op nek en schoft. Het lichaam is rood gekleurd.

BLONDE  D'AQUITAINE

Dit ras uit Frankrijk komt uit regio Aquitanië. Tot 1920 waren er drie onderrassen. Deze rassen, waaronder de Limousin, werden gekruist waardoor er een vleesras ontstond met unieke eigenschappen. Ze kunnen leven van een karig rantsoen en worden veelal ingezet om natuurgebieden te begrazen. De koeien hebben zeer goede moederdiereigenschappen.

LIMOUSIN

De Limousin is een Frans ras dat oorspronkelijk van het Centraal Massief komt. Sinds eind 17e eeuw werd het als werkras in de provincie Limousin gefokt. Het is een groot ras met een blondrode tot roodbruine kleur met redelijk lange hoorns. De stierlijn wordt geselecteerd op het geven van lichte kalveren zodat er minder vaak keizersnedes aan te pas komen.

MAINE - ANJOU

De Maine-Anjou is een Frans ras uit de Loire en komt uit de 19e eeuw. Het is ontstaan uit verscheidene rassen en heeft en dubbele functie. Het is zowel een melk- als vleesras. Zowel beide geslachten zijn gehoornd. Het ras heeft een donkerrode kleur met witte aftekeningen.

LA  NORMANDE

De Normande is een ras uit het Franse Normandië en wordt gekenmerkt door de typisch donker omringde ‘panda-ogen’. De vacht is wit met roodbruine/chocolade tot zwarte vlekken en donkere oren. De koe wordt voornamelijk gebruikt voor de melkproductie.

MONTBÉLIARDE

Dit Franse koeienras uit de streek van 'Montbéliarde' wordt voornamelijk ingezet voor de melk- en kaasproductie. Het lichaam is wit met rood gekleurd en de kop kan kleine hoorns bezitten. Ze worden geregeld gekruist met Holstein koeien, maar zijn wel meer waard.

GASCON

De Gascon komt van oorsprong uit de Pyreneën en heeft een geharde vacht; hierdoor kan hij koud water beter tolereren dan andere rassen. Dit type koe heeft relatief weinig voedsel nodig doordat het gewend is sober te leven. De vacht is grijs en de kop is gehoornd.

BRITISH  WHITE

De Engelse 'British White' is een vleesras dat zich kenmerkt door zijn overwegend witte lichaam met donkere neus en oren; deze kunnen zowel zwart als, in mindere mate, rood zijn. Het lichaam kan minuscule vlekjes bevatten. Het ras lijkt daarnaast sterk op de White Galloway.

AYRSHIRE

Van dit Engelse ras uit Ayr in Schotland wordt geloofd dat ze van origine uit Holland komt. De koeien zijn voornamelijk wit met rood gekleurd en worden veelal ingezet voor de melkproductie met een hogere kwaliteit. De hoorns worden meestal verwijderd. Het ras heeft een gemiddelde grootte.

BURLINA

De Italiaanse Burlina is een 'sub-Alpenras' en komt voornamelijk voor in Treviso, Verona en Vicenza. Het is van origine een melkras. Door het Alpengras heeft deze melk een bijzondere smaak waar tevens de Marlacco kaas van wordt gemaakt. Het ras lijkt op de Holstein-Friesian.

TIROLER  GRAUVIEH

Het 'grijze broertje' van de Braunvieh is afkomstig uit het Oostenrijkse Tirol en wordt gebruikt als (uiterst goed) melk- en vleesras. Kenmerkend met bel wandelt de koe, al rammelend, door de bergen. Het ras is veelal gehoornd en heeft een grijze vacht.

GRONINGER  BLAARKOP

Dit ras stamt al uit de Middeleeuwen en komt naast Groningen ook voor in Utrecht en Leiden.
De koe is egaal rood of zwart en kenmerkt zich door een witte kop en wit staartpunt. Rondom de ogen heeft dit ras een zwarte of rode vlek, ook wel ‘de blaar’. Tegenwoordig wordt deze koe ingekruist met de Holstein-Friesian.

RENDENA

De Rendena is afkomstig uit Noordoost-Italië en komt voornamelijk voor in Padova, Trento, Verona en Vicenza. In de zomer spenderen ze hun dagen in de bergen. De kleuren variëren van kastanjebruin tot zwart en de kop is gehoornd. Het ras is een goede melkproducent.

CHIANINA

De porseleinwitte Chianina is een, al meer dan tweeëntwintig eeuwen, oud Etruskisch runderras. Het bakermat is de vallei nabij Florence, de Val di Chiana. De stier kan zelfs een schofthoogte van twee meter bereiken, daar het ras geroemd wordt om haar grootte. Het is een uitstekend vleesras.

PUSTERTALER  SPRINZEN

Dit Noord-Italiaanse koeienras uit de regio Bolzano kenmerkt zich door zijn witte vacht met lichtbruin, kastanjebruin tot zwarte vlekken en spikkels. Het ras levert zulke goede melk dat de prijs ervan ook aardig hoog is. Tijdens de WOI is het aantal behoorlijk afgenomen. Het ras is daarnaast gehoornd.

BRANDRODE  RUND

Dit vriendelijke en rustige ras is middelgroot en is diep donker- of bruinrood van kleur met witte aftekeningen; witte kol, witte buik, witte sokken en een wit puntje op de staart.  Het rund behoort tot het Maas-Rijn-IJssel vee-type. Het is een geschikte natuurgrazer door de robuustheid en goede weerstander tegen ziekten.

SHORTHORN

De 18e eeuwse uit Noord-Engeland afkomstige ras stamt af van een uitgestorven ras dat bekend stond om de korte hoorns. De kleuren variëren van wit tot roan tot rood. De Whitebred Shorthorn heeft gediend als voorouder voor de Blue Grey. De Shorthorn kent meerdere soorten die zowel dienen als vlees- of melkras. Daarnaast heeft de Shorthorn gediend als voorouder voor, onder andere, het Belgisch Witblauw.

BELGISCH  WITBLAUW

Dit ras staat bekend om de imposante spiermassa door een doorgedreven veredeling. Het is ontstaan uit Shorthorns, Charolais en lokale rassen uit de Ardennen. De kruisingen van Shorthorns gaven echter ontgoochelende resultaten, zoals de te lage melkproductie. De lijn, vruchtbaarheid en blauwe/witte kleurslag heeft het ras geërfd van de Shorthorn. Het ras wordt veelal onderworpen aan wetenschappelijk onderzoek.

CHAROLAIS

De Charolais is een populair vleesras afkomstig uit de regio Charolais in de Bourgognestreek te Frankrijk. De vacht is crèmewit en de kop is gehoornd. Ze worden geregeld gekruist met andere rassen, waaronder de Hereford en Angus. Samen met de Brahman heeft dit ras voor de ‘Charbray’ gezorgd. Na Frankrijk is het ras erg populair in Tsjechië en Mexico.

WITRIK

De Witrik zag men van oudsher in Friesland en Zeeland, maar komt hedendaags in het hele land voor. Het ras is rood, zwart of vaalbont en heeft een witte aalstreep, witte buik en staart en spikkels op de kop en poten. Het ras is hiermee verwant aan de Irish Moiled en de Pinzgauer. Volgens sommigen is het een directe afstammeling van het oerrund.

BERRENDA

De Berrenda is een Spaans ras en afkomstig uit Andalusië. Het ras is te verdelen in twee types; de Berrenda Roja en Berrenda Negro; ook wel in 'rood' en 'zwart'. Beide rassen hebben zich goed aan de omgeving aangepast in de loop der jaren. Het ras is gehoornd en wordt veelal ingezet bij gevechten.

PIE  ROUGE  DES  PLAINES

De wit met rood gevlekte ‘Pie Rouge des Plaines’ is een Frans melkras en ontstaan uit de ‘Red-pied Armorican’ (een ras uit Bretagne), de Duitse Roodbont en het Nederlandse MRIJ-vee. Het ras wordt gebruikt om zijn melk. Beide geslachten kunnen gehoornd zijn.

ABONDANCE

De Abondance is afkomstig uit het Franse Haute-Savoie. De gehoornde koeien hebben een goudbruine vacht met wit op het hoofd met vlekken rond de ogen. De melk is rijk aan vetten en proteïne. De melk wordt tevens voor kaas gebruikt. Het ras is goed bestand tegen verschillende weertypen en staat tevens bekend om het goede vlees en lange levensduur.

FLECKVIEH

De Duits/Oostenrijkse Fleckvieh heeft een dubbele functie en staat zowel bekend om haar melk- als vleesproductie. Het is een ras dat is ontstaan door kruisingen, in het Rijk van Beieren, van lokale koeien met de Zwitsere Simmental in 1830. De vacht is rood met wit of ‘red-pied’. Het ras is gehoornd.

AUBRAC

Dit Franse vleesras is afkomstig van het Centraal Massief in Zuid-Frankrijk waarbij, in de twintigste eeuw, een kruising heeft plaatsgevonden tussen de uitgestorven Mézine, Maraîchine en de Parthenaise. Het is een robuust ras met een graankleurige vacht, donkere hoeven en donkere lijnen op de vacht. De kop is gehoornd.

CACHENA

De Portugese Cachena heeft zich goed aangepast aan haar, voorheen arme, omgeving. Ze wordt in de natuur gehouden en staat bekend om haar excellente vleeskwaliteit. De melkproductie is laag, maar zeer smaakvol door de wilde kruiden op de grasvelden. De vacht is lichtbruin met donkere accenten. Het ras heeft grote hoorns.

CAMARGUE

De Camargue is een Frans ras en afkomstig
uit de streek ‘Camargue’. Het is een echte vechtersbaas en wordt veelal ingezet bij gevechten. Naast deze ‘sport’ wordt het ras tevens gebruikt voor het vlees en als natuurgrazer ingezet op weidegebieden. De gespierde Camargue is voornamelijk zwart, maar kan ook in donkerbruin voorkomen. De hoorns zijn zeer groot.

ASTURIANA  DE  LOS  VALLES

Dit Spaanse ras komt van oorsprong uit de valleien van Asturias, voornamelijk bij de Golf van Biskaje. Het behoort tot de oude, inheemse rassen van Noord-Spanje. Traditioneel werd het ras voor melk, vlees en werk gebruikt. Door andere rassen is hun taak als melkproducent lager geworden. Maar, de melk wordt wèl gebruik voor de Casín kaas. De kleur varieert van licht- tot donkerbruin met soms een wit hoofd.

TARENTAISE

De Tarentaise is een Frans ras en is afkomstig uit de vallei van Tarentaise. Ze hebben hier duizenden jaren geïsoleerd geleefd ten opzichte van andere rassen en hebben zich aangepast aan de moeilijke omgeving met rotsen en bergen. De smaak van de ‘hogere Alpen’ is terug te vinden in een speciaal gemaakte kaas. De vacht is kastanjebruin en de kop is gehoornd.

ANGUS

De Angus is een Schots ras waarbij de meeste examenplaren zwart zijn, maar rood is ook mogelijk. Het ras wordt voornamelijk gehouden om zijn uitstekende vleeskwaliteit. Ze kunnen goed overleven op een schrale grond. Ze hebben het liefst weidegronden met een grote variatie aan kruiden- en grassoorten. De Angus wordt veelal gebruikt om te kruisen met andere rassen. Beide geslachten zijn ongehoornd.

BRAHMAN

De Brahman is een ras van ‘Zebu’ en werd allereerst gefokt in de Verenigde Staten uit geïmporteerde rassen uit India. Het is een kruising van de Kankrej, Ongole en Gir. Het is een van de populairste vleesrassen en wordt veelal gebruikt in Argentinië, Brazilië, Paraguay, Panama, Australië, Colombia en de V.S. Kenmerkend zijn de grote hoorns en hangende, lange oren.

ZEBU

De Zebu is afkomstig uit India/Indonesië, wordt tevens in Afrika gedomesticeerd en is zo’n tienduizend jaar geleden ontstaan. Het wordt vooral in (sub)tropische klimaten gehouden waarbij het ras zich kenmerkt door de bult op de rug. Ze hebben meer zweetklieren dan andere Europese rassen en is daarmee beter bestand tegen vochtige klimaten. Zijn oorspronkelijke naam was ‘Bos Indicus’. Er bestaan kruisingen met de Jak en Banteng.

BARAGUR

De Baragur uit India is compact qua bouw en heeft een bruine vacht met witte vlekken. Soms in egaal bruin of wit, maar dat is zeer zeldzaam. Ze kunnen erg agressief worden en zijn moeilijk te trainen. Het ras staat bekend om haar uithoudingsvermogen, snelheid en draafkwaliteiten. De melk heeft een medische waarde waarbij de koeien worden voornamelijk in de regio van Bargur worden gehouden.

ANKOLE - WATUSI

Dit Afrikaanse ras staat vooral bekend om haar reusachtige hoorns en behoort tot de ‘Sanga’. Het leeft op de open savannes en grasvelden. Ze zijn goed bestand tegen sobere omstandigheden. Als de kalfjes gezamenlijk slapen, blijft een ‘tante’ bij hen om te waken. Het ras komt voornamelijk voor in Oeganda, Rwanda en Burundi en wordt gebruikt voor de melkproductie. Het heeft een aantal zelfde kenmerken als de Aziatische Zebu. Op Egyptische muren vindt men vaak oude tekeningen terug van dit ras.

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon