De Normandische Cob, afkomstig uit het Franse Normandië, is een zwaar warmbloed paard. Hiermee staat het min of meer tussen een ‘rijpaard’ en ‘trekpaard’ in. Het ras is vrij elegant met stevige benen. Dit type is uitermate geschikt als koetspaard en komt voor in zowel de bruine- als vosvariant.      

NORMANDISCHE  COB 

DUTCH  HARNESS  HORSE

Het Nederlands Tuigpaard is een combinatie van de warmbloedrassen Groninger en Gelderlander en is uitermate geschikt voor de koets. Het paard heeft een aparte vorm van draf en gooit zijn benen vrij hoog op. Het kent verscheidene kleurtypen en valt onder KWPN. Dit type is vroeger met een Hackney gekruist.

ARABIAN  HORSE

Het meest temperamentvolle en vurige ras betreft toch wel de Arabier. Het hoofd is klein, heeft grote uitdrukkingsvolle ogen en een vrij ‘hoekige’ snuit. Het ras is zeer slank en beweeglijk; de Arabier heeft dan ook 17 ribben in plaats van 18. Het is een uitstekende renner; een voorbeeld hiervan is de film ‘The Black Stallion’. Het is tevens de voorouder van vrijwel alle moderne paardenrassen.

DUTCH  WARMBLOOD

Warmbloedpaarden staan bekend om hun goede reputaties binnen de dressuur- en springsport. De Groninger en Gelderlander werden veelal gekruist en leverden uitstekende sport- en vrijetijdspaarden op. Zo staat de zwarte Warmbloed hengst ‘Moorlands Totilas’ bekend als één van de meest succesvolle dressuurpaarden op de wereldranglijst.

De Holsteiner is één van de oudste warmbloedrassen en uitermate succesvol ras op het gebied van de dressuur- en springsport.
Een typisch kenmerk van een geregistreerde Holsteiner is het ‘Holsteiner brandmerk’ op de linkerheup. Van origine was het een zwaar paard, tot het gekruist werd met Arabische en Engelse volbloeden; zo werd dit ras eleganter.

HOLSTEIN

LUSITANO

De Lusitano (Puro Sangue Lusitano) is de ‘Andalusiër’ van Portugal. Dit ras, sterk verwant aan de Andalusiër, heeft een zeer barokke uitstraling en wordt, net als de Spanjaard, ingezet voor de klassieke rijkunst. Zijn hoofd kent een bollende profiellijn; een zogeheten ‘ramsneus’ / ‘Romeinse neus’. De Lusitano is zeer wendbaar en daarmee geschikt om zowel als tuig- en rijpaard te dienen.

De Haflinger is een Oostenrijks/Italiaans en veelzijdig ras dat veelal wordt gebruikt als werk- en lastpaard in de bergen. Door zijn kruising met een Arabier, heeft de Haflinger een sprekend hoofd en harde benen. Het paard heeft een voskleur, zich uitende in verscheidene tinten, en een witte bles op het gezicht waardoor het een uitermate lieve uitstraling heeft.

HAFLINGER

FJORD

Eén van de oudste rassen is de Fjord uit Noorwegen. Een zachtaardig, betrouwbaar en hardwerkend paard dat een breed inzetbaar karakter heeft: van dressuur, tot mennen tot springen. Het ras wordt gekenmerkt door de vale ‘wildkleur’ en aalstreep; een donkere streep die over het lichaam en de manen loopt. Zo is ‘Sitron’ uit Disney’s ‘Frozen’ eveneens een Fjord.

Het oudste raspaard van Nederland betreft het Friese paard. Dit ras is vriendelijk, trouw, een gewillige werker en heeft een comfortabele zit. De Fries is zeer sierlijk en heeft een fiere houding. De vacht en lange manen hebben een zwarte kleur. Zelfs bij de Romeinen was de Fries al geliefd als krijgspaard. Zijn voorouders zijn o.a. de Arabier en Andalusiër.

FRIESIAN

HANNOVERAAN

De voorvader van de Hannoveraan betrof het Duitse robuuste cavaleriepaard. Het paard werd met Andalusisch, Arabisch en later Engels bloed gekruist; zo ontstond er een paard dat op het land kon werken, maar ook geschikt werd als imposant rij- en tuigpaard. Hedendaags is het één van de beste rassen in de sportwereld en kent ook dit ras een volwaardig brandmerk.

CLYDESDALE

De Clydesdale is een trekpaard uit Schotland met invloeden van het Belgisch trekpaard en de Shire. In tegenstelling tot de Shire heeft de Clydesdale een rechte neus. Het uiterlijk kenmerkt zich door een bruine tot donkerbruine kleur met een grote witte bles op het hoofd. De ‘Budweiser Clydesdales’ genieten grootse bekendheid door hun verbondenheid aan dit biermerk met prijswinnende ‘Super Bowl’-commercials.

THOUROUGHBRED

Aan de wieg van de Engelse Volbloed stonden drie hengsten die dit nieuwe ras zouden voortbrengen. Een Arabier, een Berber en Byerley Tuk. Deze werden gekruist met de snelste merries; zo ontstond er een uiterst snel paard, tevens een fokvereiste, met een gespierde lichaamsbouw. Zenyatta & Secretariat zijn bekende volbloeden die hun sporen hebben nagelaten op de bekende ‘Kentucky Derby’.

ANDALUSIËR 

De Andalusiër is een eeuwenoud ras uit Sevilla en wordt gezien als het ‘echte Spaanse ras’: Pura Raza Española. Dit ras kent verschillende kleurtypen en heeft een ‘barokke’ uitstraling door de compacte bouw en zijdeachtige manen. Tijdens de Renaissance werd aan het Spaanse hof met dit type paard de klassieke rijkunst beoefend. De Spaanse rijschool in Wenen laat hier nog altijd deze klassieke vorm van rijkunst zien.

BRABANDER 

De Brabander, tevens het ‘Belgisch trekpaard’ genoemd, werd vroeger veelal gebruikt als oorlogspaard door zijn krachtige en robuuste bouw. Later werd hij als werkpaard ingezet voor de landbouw. De kleuren variëren van diverse (licht)bruinkleuren tot aan blauwig/grijzige tinten.

SELLE  FRANÇAIS

De Selle Français is een relatief jong Normandisch ras dat pas in 1958 na de WOII werd geregistreerd nadat de betekenis van het paard en de landbouw vervaagde. Dit ras is uiterst succesvol in de springsport en dressuur. De Anglo-Normandiër vormt het bakermat van de Selle Français, met invloeden de Anglo-Arabier en in mindere mate de Engelse Volbloed. Het ras komt in verscheidene kleurtypen voor.

PERCHERON

Dit Franse en gespierde werkpaard, voorheen krijgspaard, uit het gebied ‘Perche’, staat bekend om zijn intelligente en wil om te werken. De Percheron wordt veelal gebruikt als koetspaard. De kleuren variëren van grijs tot zwart en toont verwantschap aan de witte Boulonnais, een paardenras uit het Franse Boulogne (Picardië).

SHIRE

De Engelse Shire, een elegant werkpaard, is een ras met een ruim kleurenscala: van zwart tot bruin tot grijs met lange haren op de onderbenen. Dit ras werd vroeger veelal ingezet om bierwagens met ‘Ale’-bier naar klanten te vervoeren. De Shire heeft eveneens invloeden van de Fries. Zo is ook het zwarte paard Angus uit Disney’s ‘Brave’ een Shire.

NEW  FOREST

De 'New Forest' vindt zijn oorsprong op de Britse Eilanden. Tussen Southampton en Bournemouth, New Forest, zou in 1016 een type pony geleefd hebben die later werd gekruist met de Arabier en Engelse Volbloed zodat het iets sneller en groter zou worden. Vroeger werd het vooral als trekdier in de landbouw en het vervoer van mensen gebruikt; hedendaags functioneert de New Forest als fijne rijpony voor kinderen. Sommige kuddes grazen nog in het wild.

BOULONNAIS

De Boulonnais is een zwaar trekpaard uit de regio Boulogne (Picardië) in Frankrijk. Het wordt ook wel het 'marmerwitte paard' genoemd. Het ras is verwant aan de Ardenner en de Percheron. Het ras kent diverse ondertypes omdat er verscheidene kruisingen plaatsvonden met Iberische en anderzijds Arabische paarden. De lichtere variant werd gebruikt om karren met verse vis van de havenplaats Boulogne-sur-Mer naar Parijs te vervoeren. Het zwaardere type werd gebruikt voor trekwerk in de landbouw.

HACKNEY 

De Engelse Hackney is een temperamentvol en werklustig paard dat bekend staat om zijn fijne draf. De naam 'Hackney' is afkomstig van het Engelse woord 'hakene' (damespaard), dat werd gebruikt om het te onderscheiden van het ridder- en oorlogspaard. Vroeger werd het gebruikt als rij- en lastdier, maar later als trekdier voor de postkoets vanwege zijn hoge uithoudingsvermogen en snelheid.

PINTO

De Pinto is een bontgekleurd paard waarbij 'Pinto' afstamt van het woord 'pintado', dat in het Spaans 'geverfd' betekent. De paarden worden, naast western, veelal ingezet bij dressuur of als gewoon rijpaard. Dit type stamt af van het Indiaanse paard uit Noord-Amerika. De vacht kent verscheiende kleurtypen. Het ras is vriendelijk en leergierig.

AMERICAN  SADDLEBRED

De American Saddlebred is een statig gangenpaard dat vooral onder het zadel wordt uitgebracht in gangenwedstrijden en getoond in paardenshows. Het is een superieur rijpaard met een bijzonder vriendelijk karakter. Het ras heeft een edel hoofd met een recht profiel en sprekende ogen en straalt elegantie en soepelheid uit. Het ras werd gefokt als comfortabel rijpaard en stamt af van de Engelse Volbloed, de Narragansett Pacer en de Morgan. 

ORLOV  TROTTER

De Orlov Trotter is het meest bekende Russische ras en staat bekend om zijn snelheid en uithoudingsvermogen. Europese merries (Britse, Nederlandse, Deense, etc.) werden gekruist met Arabische hengsten. Dit ras werd voornamelijk gebruikt door nobele Russen in de vorm van drafsport. Ze kregen hun waarde door hun schoonheid, elegantie en de wil om hard te werken. (Donker)grijs is de meest voorkomende kleur.

LIPIZZANER

Dit klassieke ras kent zijn oorsprong in 1580. Karel II van Oostenrijk kocht het landgoed 'Lippiza' en had een eigen hofstoeterij. De statige paarden van zijn Spaanse neef koning Filips II in Córdoba vormden voor hem de inspiratie. De paarden zijn voornamelijk wit/schimmel, maar worden veelal donker geboren. Het hoofd heeft grote ogen en heeft een licht bollende ramsneus. Wereldberoemd zijn de hengsten van de Spaanse rijschool in Wenen.

AKHAL-TEKE

De Akhal-Teke is de 'giraffe' onder de paarden vanwege zijn relatief lange nek. Het is een van de oudste paardenrassen en afkomstig uit Turkmenistan. Ze staan bekend om hun snelheid en de kenmerkende 'metallic' glans op de vacht. De 'palomino's' and 'buckskins' worden ook wel de 'Golden Horses' genoemd. Ze zijn zeer sierlijk en hebben een elegante bouw.​

MARWARI

De Marwari is een ras uit India en staat bekend om de oorpunten die elkaar raken. Het paard komt voor in allerlei kleuren, waarvan de 'pinto'-kleur voornamelijk de favoriet is. Het is sterk verwant aan de Kathiawari. De Marwari stamt af van inheemse pony's uit India die gekruist werden met Arabische paarden. Dit ras wordt veelal gebruikt voor het rijden, lichte werkzaamheden en werk op het land.

ITALIAN  HEAVY  DRAFT

Het Italiaans werkpaard staat bekend om zijn kracht en snelheid. Het ras is ontstaan uit inheemse en Brabantse paarden. Ze werden sterk, maar niet licht en snel genoeg voor werkzaamheden; om deze reden werd het ras gekruist met de Percheron en de Boulonnais. Zijn equivalent, de Franse Breton, werd uiteindelijk veel ingezet voor het perfectioneren van dit ras.

Hij leent zich, naast agrarische en militaire activiteiten, ook voor de productie van muildieren. 

MURGESE

De Murgese komt uit het Italiaanse Apulië en is ontstaan tijdens de Spaanse periode in Italië waarbij, o.a. het Napolitaanse paard, werd gekruist met de Berber en Arabier. Het ras was extreem populair in de 15e en 16e eeuw voor het Italiaanse leger, maar stierf bijna uit toen het ras in aantallen sterk daalde. Zijn voorouders hebben tevens de Lipizzaner beïnvloed en zijn geëxporteerd naar Spanje en Noord-Europa ter verbetering van de Frederiksborger en Kladruber. Hedendaags komen ze nog vaak voor op boerderijen.

FREDERIKSBORG

Het oudste ras van Denemarken is van oorsprong een kruising van het Spaanse en Napolitaanse ras met lokale paarden. Vanaf de 19e eeuw werd het gekruist met de Arabier ter verfraaiing en de Engelse volbloed om zijn uithoudingsvermogen en hardheid te verbeteren. Hij heeft een voskleur met witte aftekeningen en een lichte ramsneus. De staatsstoeterij Frederiksborg werd in 1562 opgericht door koning Frederik II waar cavaleriepaarden gefokt werden.

OLDENBURG

De Oldenburger is een Duits warmbloedras uit Oldenburg in Nedersaksen. Vroeger werd het ingezet als koetspaard, maar is tegenwoordig een zeer succesvol ras in de topsport. Hoogstaande warmbloedrassen, zoals de Engelse Volbloed, Anglo-Arabier, Arabier, Hannoveraan en Holsteiner, werden als bloedlijnen toegevoegd waaruit een groot, gespierd, temperamentvol rijpaard ontstond. Bonfire is een bekend voorbeeld; hij won vier medailles op de Olympische Spelen.​

BRETON

De Breton is een trekpaard uit het noordwesten van Frankrijk en werd ontwikkeld in Bretagne uit paarden die daar al duizenden jaren leefden. Het ras werd gekruist met Europese en Oosterse rassen, waaronder een Anglo-Arabische hengst. Het ras is sterk, gespierd en komt voornamelijk voor in de voskleuren. Zijn benen zijn kort ten opzichte van zijn lijf. Het Bretonse paard heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van het Italiaans Trekpaard.

IRISH  DRAUGHT

De Irish Draught is het nationale paard van Ierland. Het werd oorspronkelijk gefokt als werkpaard, maar is hedendaags geliefd voor kruisingen met vol- en warmbloeden, waaruit o.a. het Ierse Sportpaard is ontstaan. Tijdens de Anglo-Normandische invasie weden krijgspaarden naar Ierland gebracht en gekruist met lokale dieren. Later werd er Iberisch bloed toegevoegd toen Spaanse paarden van het gezonken schip Armanda hun weg vonden naar de kust vlakbij Cork.

IRISH  SPORT  HORSE

Het Ierse sportpaard, ook wel de 'Irish Hunter' genoemd, is het resultaat van een kruising tussen een Irish Draught en ander ras, veelal de Volbloed of Europese Warmbloed voor snelheid, uithoudingsvermogen en de atletische bouw. Het is succesvol in de springsport. Het is een kalm ras, maar levendig als daar om gevraagd wordt.

TRAKEHNER

De Trakehner is een edel en hoog in het bloed staand warmbloedras uit Oost-Duitsland. Slechts kruisingen met Arabische en Engelse volbloedsAnglo- en Shagya-Arabieren is toegestaan. Het is een vooraanstaand ras in de paardensport en is zeer succesvol in de dressuur. De Trakehner-stoeterij, gesticht in 1732 door Frederik Willem I, was aanvankelijk voor het fokken van tuigpaarden voor de koets.

MORGAN

De Morgan, vernoemd naar componist Justin Morgan, is een van de oudste en belangrijkste rassen van de Verenigde Staten. Het paard is klein, compact en wordt gebruikt in recreatievorm, waaronder veelal de drafsport. De Morgan heeft
een typische houding met de voorhand naar voren geplaatst en achterhand gestrekt naar achteren.
Het ras heeft veel andere rassen beïnvloed, waaronder de Hackney, American Quarter Horse, Standardbred en Tennessee Walking Horse.
Het is ook veelal als oorlogspaard gebruikt.

KLADRUBER

De Kladruber is een Tsjechisch paardenras en werd oorspronkelijk gefokt in de keizerlijke stoeterij Kladruby nad Labem voor plechtige ceremonies. De kleuren zijn uitsluitend schimmel of zwart. Hierbij dienden de schimmels voor de wereldlijke, en de zwarten voor de kerkelijke ceremonies. Het ras kenmerkt zichzelf door zijn typerende ramsneus. De schimmels gaan terug op de Napolitaner hengst Imperatore en de zwarten op hengsten van Marquis Sacramoso. De Lipizzaner, Shagya-Arabier en de Fries hebben hem beïnvloed.

ALTÉR  REAL

MUSTANG

De Altér Real is een paardenras uit Portugal en werd van oorsprong gefokt voor de stallen van het Portugese hof. 'Real' is Portugees voor 'koninklijk'. Dit ras is een ondersoort van de Portugese Lusitano. De Altér Real werd door de Braganza's, een koninklijke familie, gefokt met een groot aantal merries uit het Spaanse Andalusië voor de stoeterij in Alter do Chao. Technisch gezien is het geen ras, maar een bloedlijn binnen het andere ras, de Lusitano. In de 18e eeuw nam de populariteit groots toe vanwege zijn talent als rij- en statig koetspaard.

De Mustang is een verwilderd ras van gedomesticeerde komaf. Het zijn sterke, rondzwervende paarden die vooral te vinden zijn in het westen van Noord-Amerika. De eerste voorouders zijn ingevoerd door de Spaanse en Portugese veroveraars. De Mustang stamt af van de Andalusiër, Berber en Arabier. Sommige paarden ontsnapten of werden gestolen door indianen. Hierdoor wisten ze zich snel te verspreiden over het westelijk gedeelte van Noord-Amerika. Mustang betekent ook wel: 'dier zonder bezitter'.

AMERICAN  QUARTER  HORSE

De Quarter Horse is een van de oudste en populairste rassen van de Verenigde Staten. Het ras is ontstaan uit kruisingen van Engelse volbloeds met andere paarden, waarvan de Berber een belangrijke invloed heeft gehad. Ze blinken uit in renwedstrijden over korte afstanden van een kwart ('quarter') van een Engelse mijl (vierhonderd meter). Dit paard werd, gedurende zijn geschiedenis, veelal ingezet voor de koets, als rijpaard en voor races. Het ras komt in zeventien verschillende kleuren voor, waarvan 'vos' het meest dominant is.

APPALOOSA

De Appaloosa is een Amerikaans ras en wordt op de eerste plaats gekenmerkt door zijn opvallende, gevlekte vacht. Gevlekte paarden zijn al eeuwenlang bekend, te weten door middel van grotschilderingen. Oude Chinese keizers noemden hen 'Hemelse paarden'. In de 18e en 19e eeuw waren ze geliefd bij de aristocratie in Europa. De Spaanse veroveraars brachten Iberische paarden mee naar Amerika waardoor het aannemelijk is dat dit ras, naast de Berber, ook afstamt van de Andalusiër. De Appaloosa is geschikt voor takken van de paardensport.

FRENCH  TROTTER

De Franse Draver is een Frans ras uit Normandië en in de 19e ontwikkeld met kruisingen tussen Normandische paarden met de American Standardbred, Engelse Volbloed en Norfolk Trotter. De kleuren zijn over het algemeen vos, bruin of donkerbruin. De paarden worden veelal ingezet voor de drafsport. Er zijn geen specifieke vereisten voor het ras.

CLEVELAND  BAY

De Cleveland Bay is het oudste paardenras van Engeland. Het is een gespierd paard met o.a. Andalusisch, Berbers en Arabisch bloed. Ze worden veelal ingezet als chique koetspaarden. De koninklijke familie gebruikt deze paarden nog altijd voor de koets en ondersteunt de fok ervan. Daarnaast zijn ze ook erg populair voor springwedstrijden door middel van de inmenging van de Engelse Volbloed.

AUXOIS

De Auxois is een paardenras uit het oosten van Frankrijk. Het ras kan zelfs meer dan 910 kilo wegen het is sterk en gespierd en direct verwant aan de middleeuwse Bourguignon. Het ras mocht alleen gekruist worden met Ardenners en Trait-du-Nords. Ze worden voornamelijk gefokt voor de landbouw en recreatie.

TENNESSEE  WALKING  HORSE

De Tennessee Walking Horse is een Zuid-Amerikaans ras dat bekend staat om zijn draf. Het werd oorspronkelijk gefokt voor boerderijen en plantages. Het ras komt voor in allerlei kleuren, waaronder het pinto-patroon. Het paard is beïnvloed door Spaanse Mustangs uit Texas, maar ook de Morgan, Standardbred, Thouroughbred en de American Saddlebred.

TRAIT-DU-NORD

VLADIMIR  HEAVY  DRAFT

De Trait-du-Nord uit  Wallonië is een subtype van de Ardenner en een geboren arbeider door zijn enorm krachtige lijf en wil om te werken op het land. Door de mechanisatie is het aantal sterk teruggedrongen. Sommige hengsten kunnen meer dan 1000 kilogram wegen. Hij komt veelal voor in effen kleuren, waarvan bruin en roan het meeste voorkomen. Hedendaags wordt het ras met uitsterven bedreigd.

Dit Russische ras komt uit de provincie Vladimir en is een sterk paard van middelmatige grootte. Rassen die de Vladimir beïnvloed hebben, zijn voornamelijk van Britse komaf, waaronder de Suffolk Punch, Clydesdale en Shire, maar ook de Ardenner en Franse Percheron. Het ras wordt voornamelijk gebruikt voor werkzaamheden, maar ook om een troika-slede te trekken.

ARDENNER

WELSH  COB

De Ardenner is een eeuwenoud ras uit het berggebied op de grens van Frankrijk, België en Luxemburg. Door zijn gehoorzame en vriendelijke karakter wordt hij ook wel de 'vriendelijke reus' genoemd. Het paard heeft een groot en massief lichaam en is de voorvader geweest voor vele andere trekpaarden. Alleen de Ardenners waren zo sterk dat alleen zij de veldtocht van Napoleon tegen Rusland overleefden. In de 19e eeuw werd dit paard opnieuw zwaarder doordat het gekruist werd met Brabanders.

Dit paardenras uit Wales bestaat uit vier types, waaronder A, B, C en D waarbij elke letter staat voor een bepaalde hoogte. De oorspronkelijke pony's zijn duidelijk beïnvloed door het Arabische paard wat goed zichtbaar is omtrent de snuit. Waarschijnlijk hebben de Volbloed en Hackney ook invloed gehad. De Welsh staat bekend om het goede temperament, hardheid en draf en is een geliefde pony voor kinderen.

GYPSY  HORSE

SUFFOLK  PUNCH  HORSE

De Gypsy is het enige Britse raspaard met een bonte vacht, maar kan ook in egale kleuren voorkomen. Ze zijn voortgebracht door de Roma, een Zigeunervolk, dat reisde door Groot-Brittannië. Ze trokken de wagens en staan bekend om hun rustige, slimme, nieuwsgierige en eigenwijze karakter. Ondanks hun wat kleine formaat, bezitten ze een grote kracht en zijn ze hierdoor niet zo geschikt voor kinderen. De meeste invloed komt waarschijnlijk van de ShireClydesdale en Fell pony. 

De Suffolk Punch is een sterk trekpaard uit Groot-Brittannië. Het is een koudbloedras, ondanks de kruising met de Norfolk trotter en, incidentele, veredeling met de Engelse Volbloed. In de 16e eeuw werden ze voor het eerst beschreven. Vroeger trokken ze zelfs de paardentram. Hedendaags werken ze veelal in de land- en bosbouw. Volgens genetisch onderzoek hebben ze een nauwe verwantschap met de Dalespony, Fellpony en Haflinger. De Suffolk toont een lichte ramsneus.

SHETLAND  PONY

De Shetlandpony is een klein maar krachtig ponyras, dat zijn naam ontleent aan de Shetlandeilanden te Schotland. Ze behoren tot de kleinste pony's ter wereld. Het is een oud ras dat zich ontwikkeld heeft om te kunnen overleven op ruige Shetlandeilanden zonder bomen, grassen en heidestruiken met weinig voedingswaarde. Het koude klimaat maakte van de kleine, taaie pony een koudbloedpaard dat de lichaamswarmte zo goed mogelijk kon bewaren. Inlandse boeren gebruikten hen als lastdiertje om dingen te vervoeren, zoals turf en zeewier. Toen de steenkoolindustrie tenam, werd deze kleine pony bekender.

BERBER

De Berber is een stoer Noord-Afrikaans ras en, met de Arabier, één van de grootste beïnvloeders van de moderne paardenrassen. Inheemse paarden van de regio zouden, o.a. de Akhal-Teke en de Caspische pony, beïnvloed hebben met Iberische paarden; meegenomen uit Europa na de verovering van Spanje. De Berber wordt soms verward met de Arabier, maar heeft duidelijk verschillende fysieke kenmerken. Het ras wordt nu voornamelijk gefokt in Marokko, Algerije, Spanje en Zuid-Frankrijk. De raszuivere Berber is in aantal afgenomen vanwege de moeilijke economische tijden in Afrika. 

CAMARGUE

PERSIAN  ASIL

Dit eeuwenoude, kleine paardenras komt voor in de Camargue in Zuid-Frankrijk en leeft in halfwilde kuddes in het drasland van de Rhônedelta. Ze hebben een hoog uithoudingsvermogen en wendbaarheid ontwikkeld. De Camarguepaarden worden zwart geboren, maar worden lichter met de jaren. Oudere paarden zijn grijs tot wit. Door de Moorse bezetting van Zuid-Frankrijk wordt verondersteld dat de Berber invloed heeft gehad op dit ras.

Dit paardenras uit Iran, ook wel de ‘volbloed Arabier’ genoemd, komt uit Khuzestan en werd voornamelijk lokaal en binnen verscheidene families gefokt. De Asil verscheen al op rotsschilderingen van meer dan 5000 jaar oud. Van vroeger uit werd gedacht dat een ieder die de Asil fokte, verrijkt zou worden met meer spiritualiteit en materieel gewin. Het paard is slank, elegant en heeft een alerte blik. Het is daarnaast de voorouder geweest voor andere Arabische bloedlijnen en de Marwari.

NORIKER

CONNEMARA

Dit Oostenrijkse ras, ook de ‘Pinzgauer’ genoemd, is een gespierd trekpaard. Er wordt verondersteld dat het ras ontwikkeld zou zijn rond de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Het heeft een zeer grote rol gespeeld in het vervoer van middelen van Salzburg naar Italië door het Alpengebied. De Noriker heeft het barokke paard als voorouder. Dit ras komt voor in bruin, zwart en vos waarvan sommige paarden zelfs gevlekt zijn; een zogeheten ‘luipaardprint’.

De Connemara komt uit Ierland en is uitermate geschikt als showpony, mede vanwege de atletische bouw, veelzijdigheid en aanleg. Het is een zeer goede sportpony en succesvol in meerdere takken. Er wordt gezegd dat Andalusische paarden lokale pony’s vroeger hebben beïnvloed. In de 18e eeuw werd het paard met de Arabier, Hackneys en Volbloeden gekruist voor de kracht en uithoudingsvermogen. De voorkomende kleuren zijn grijs, zwart, donkerbruin, middenbruin, buckskin, roan, vos, palomino en crème.  

CROATIAN  COLDBLOOD

Dit ras uit Kroatië is een middelzwaar trekpaard en is tussen de 150 en 160 cm hoog. Zijn  nek is kort en gespierd. Het paard heeft krachtige benen met grote hoeven. Het ras wordt veelal ingezet voor landbouwwerkzaamheden of werkactiviteiten in het bos. De meeste koudbloeden zijn bruin of ‘zeehondbruin’. Tien tot vijftien procent van dit ras is zwart, en in mindere mate vos, grijs of palomino. De Noriker (en later) de Ardenner, Brabander en Percheron hebben het ras beïnvloed.

NEDERLANDS   TREKPAARD

Het Nederlands/Zeeuws Trekpaard is een ras dat is ontstaan uit het Belgisch Trekpaard. Door het kalme en betrouwbare karakter wordt het ras als ‘koudbloedig’ gezien. Het aantal is echter afgenomen doordat zijn oorspronkelijke functie, hard werken op het land, veelal machinaal is overgenomen. Hedendaags wordt het ingezet voor traditioneel gebruik. De vacht is bruin of grijzig van kleur.

GRONINGER

Dit betrouwbare ras uit Groningen wordt gekenmerkt als een zwaar en krachtig warmbloedpaard en tevens licht trekpaard. Dit rustige en nuchtere ras heeft een breed inzetbaar karakter en wordt dan ook veelal ingezet voor dressuur en de tuig- en mensport. Het is een vrij zeldzaam soort en de vachtkleur komt voor in zwart, bruin, vos, bont en schimmel.

GELDERLANDER

De Gelderlander werd, net als het Groninger paard, gefokt als werkpaard dat zwaar werk zou kunnen verrichten, maar ook gebruikt kon worden als stijlvol rij- en tuigpaard. Ook vanuit de Koninklijke Stallen ondervond het ras waardering als statig koetspaard, maar ook als politiepaard wist het goed te functioneren. De vacht is veelal voskleurig, soms ook zwart of bruin, met witte aftekeningen.

ROCKY  MOUNTAIN

Dit Amerikaanse paardenras is ontstaan in de Appalachen. Het beginsel was een mengelmoes
van Iberische en Angelsaksische werkpaarden. Rond 1890 kwam een hengst uit de Rocky Mountains, met een graag geziene vachtkleur, en werd een belangrijke dekhengst. Het zilverkleurige bruin wordt geprefereerd met vlaskleurige manen en staart. Het ras wordt erkend als een betrouwbaar en comfortabel recreatiepaard.

BRUMBY

Het verwilderde paard van Australië komt voornamelijk voor in de Australische Alpen. Het contact met mensen is uiterst beperkt en daarom bijna niet te berijden. Het ras, vergelijkbaar met de Amerikaanse Mustang, is rond 1800 ontstaan door weggelopen en losgelaten dieren van de goudzoekende kolonisten, waaronder Arabieren, Welsh Mountains en Engelse Volbloeden. De ontsnapte dieren begonnen verwilderde kuddes te vormen en wisten zeer goed te overleven. De sterkste paarden ontwikkelden zichzelf tot een taai en sober ras.

SCHWARZWÄLDER  FUCHS

Dit vriendelijke, kleine en robuuste Duitse koudbloedpaard uit het Zwarte Woud werd vooral gebruikt voor de landbouw en mogelijke klussen in het bos in heuvelachtige gebieden. Vanwege de zware omstandigheden in het Zwarte Woud heeft dit paard zich ontwikkeld tot een sober ras. De kleur varieert van donker zwartbruin tot zilverappel. De manen zijn lichtbruin tot wit. Zowel de Ardenner, Noriker en het Belgisch trekpaard, maar ook de Arabier, Kroatische paarden en rassen van Frans/Spaanse komaf hebben dit ras beïnvloedt.

RHENISH  GERMAN  COLDBLOOD

Dit ras is een zwaar trekpaard uit het Rijngebied van West-Duitsland. In de 19e eeuw hadden de boeren stevige werkpaarden nodig. Lokale paarden werden gekruist met de Clydesdale, Shire, Suffolk Punch en later ook het Belgische trekpaard. Door de Tweede Wereldoorlog en de mechanisatie is de populatie van het ras drastisch afgenomen.

EXMOOR

De Exmoor uit het Verenigd Koninkrijk is een vrij kleine, sobere pony en behoort, met de Przewalski, tot de laatste rassen van oerpony’s. Zo zijn de primitieve kenmerken nog duidelijk zichtbaar.
Ze kenmerken zich door hun lichte of donkerbruine vacht met meelsnuit. Ze worden veelal ingezet voor de begrazing van natuurgebieden, maar kunnen ook dienen als rijpony’s voor kinderen. Ze zijn zeer levenslustig, vlug, intelligent en vriendelijk.

DARTMOOR

De Dartmoor is nauw verwant aan de Exmoor en is een middelgrote, vrij gespierde pony. Ze leven wild in de natuur, maar kunnen ook prima functioneren als rijpony. Ze worden gebruikt voor onder andere dressuur, springen en mennen. Het ras komt, op bont na, in alle kleuren voor. In de middeleeuwen werd deze pony gebruikt om tin vanuit de mijnen door heidegebieden te transporteren. De Arabier, Welsh, Fell en Shetlandpony hebben dit ras beïnvloed.

PRZEWALSKI

De ‘prehistorische’ Przewalski, uitgesproken als ‘Psjewalski’ is een wilde ondersoort van het paard en heeft zich 38.000-72.000 jaar geleden afgesplitst van de moderne, tamme paardenrassen. De benen zijn kort en de vacht is isabelbruin. De manen staan rechtop en heeft een breed, sterk hoofd. Het ras lijkt enigszins op de Fjord. De Russische kolonel Nikolaj Przjevalski heeft in 1878 heeft dit ras ontdekt. 

SKYROS

De Skyros is afkomstig van het Griekse eiland Skyros en is relatief klein. Hun lichaam lijkt wat onderontwikkeld, maar doet niets af aan hun werkwilligheid en kracht. Door langdurige isolatie op het eiland ontwikkelden deze pony’s een eigen uiterlijk. Mede hierdoor kunnen overleven in zware omstandigheden. Ze worden hedendaags gebruikt voor licht werk op het land.

JAVA

Dit Javaanse/Indonesische ras is ontstaan door kruisingen van inlandse pony’s met Arabieren en Berbers. Dit gebeurde in de 17e eeuw toen de Hollanders, in tijd van kolonisatie, Arabieren meebrachten om het ras te verbeteren. Dit paardje is klein, maar sterk en heeft een groot uithoudingsvermogen. De Java komt in allerlei kleuren voor.

SANDELHOUT

De Sandelhout/Soembapaard is het bekendste paard van Indonesië en wordt gefokt op Soemba. Het ras staat bekend om zijn uithoudingsvermogen en taaiheid, waarschijnlijk ontstaan door het eten van het scherpe ‘alang alang’ gras. Ze worden veelal geëxporteerd naar andere Indonesische eilanden waarbij ze veelal als trekpaard voor rijtuigen worden gebruikt. In Australië worden ze veelal ingezet als rijpony voor kinderen. Het paardje vertoont wat Arabische kenmerken.

PADANG

Dit hardwerkende en vriendelijke ras is afkomstig van het Indonesische eiland Sumatra. Hij is verwant aan de Java & Timor. Net als de andere rassen, is dit paard ontwikkeld door de Hollanders enkele eeuwen terug. De Padang komt in allerlei kleuren voor. Dit ras wordt gebruikt voor recreatie, lichte werkzaamheden op het land en voor de kar.

TIMOR

De Timor is afkomstig van het Timor eiland te Indonesië en is ontstaan door geïmporteerde Indiase paarden en pony’s. Het ras wordt gebruikt voor het hoeden van vee, recreatie en lichte werkzaamheden op het land. Velen van dit ras zijn geëxporteerd naar Australië waaruit uiteindelijk, mede, de Australische pony is voortgekomen. De Timor is sterk en heeft een rustig en gewillig temperament.

CASPIAN  HORSE

De Kaspische pony is afkomstig uit Iran en werd veelal gebruikt door boeren. Zijn uiterlijk heeft veel weg van een Arabier waardoor deze een mogelijke verre voorouder is. Het is een zeldzaam ras dat zich uitstekend leent als rijdier voor kinderen door zijn lenigheid en smalle bouw. Dit ras lijkt veel op de pony die wordt weergegeven op de oude bouwwerken in de oude Perzische stad Persepolis.

GIDRAN  ARABIAN

Dit zeer zeldzame ras wordt ook wel de ‘Hungarian Anglo-Arab’ genoemd. Alle paarden hebben een voskleur. De Gidran is ontstaan uit een Arabische hengst, gekruist met een uitgestorven Turkoman paard (moderne versie: Akhal-Teke), Shagya Arabier en Spaans-Napolitaanse merries. Het is een gespierd en krachtig type. Hij staat bekend om zijn snelheid, behendigheid en uithoudingsvermogen.

BELGIAN  WARMBLOOD

Dit ras is uniek in Europa omdat het niet voorkomt uit een inlands ras. De eerste BWP-fokkers moesten onderaan beginnen. Ze zochten buiten de grenzen op zoek naar het beste genetische materiaal. De Gelderlander en Hannoveraan vormden de eerste bloedlijnen. Het betreft een open stamboek; zodoende worden paarden eerder op grond van prestaties dan op uiterlijke kenmerken toegelaten.

WÜRTTEMBERGER

Dit Duitse ras wordt gefokt voor de dressuur- en springsport. De bloedlijnen bestonden eerst uit de Arabier, Trakehner, Anglo-Norman, Fries, Spaans, Berber en Suffolk Punch. Later werd het verfijnd met de Hannoveraan, Holsteiner, Oldenburger en Engelse Volbloed. De ideale schofthoogte is 165 cm. De Württemberger komt voor in middenbruin, bruin, zwart en vos.

KABARDIN

De Kabardin is afkomstig uit het Balkangebied van Rusland. Het wordt sinds de 15e eeuw gefokt en weet te overleven in harde omstandigheden. Het is een combinatie van de Karabakh, Arabier en Turkoman. Ze werden veelal in kuddes gehouden. Bij het begin van de 20e eeuw werd het ras verbeterd en steeg het aantal. De vacht varieert van middenbruin tot zwart tot grijs.

RUSSIAN  DON

Dit sterke en Russische ras werd vroeger gebruikt door de Kozakken als cavaleriepaard. Hedendaags wordt het ingezet voor recreatiedoeleinden. Het ras is ontstaan uit half-verwilderde Russische paarden, gecombineerd met de Karabach, Arabier en Turkmeen. De Orlov heeft ook zijn invloed gehad. Het ras heeft een karakteristieke kastanjekleur, maar kan ook bruin, zwart of grijs zijn.

BUDJONNY

Dit Russische ras werd ontwikkeld om te dienen als militair paard, maar wordt hedendaags gebruikt als rijpaard. Ze werden gefokt uit lokale Don-merries met Engelse Volbloedhengsten. Het ras bestaat uit drie typen: ‘grote’, ‘Oosterse’ en ‘middel’. Hij is snel, behendig en heeft een hoog uithoudingsvermogen. Ze zijn meestal kastanjekleurig, maar kunnen ook bruin, grijs of zwart zijn.

KNABSTRUPPER

De Knabstrupper is een Deens paardenras en wordt gezien als een barokpaard. De vacht is vaak gestippeld en wordt veelal verward met de Appaloosa, een zogeheten ‘luipaardprint’. Een bekende Knabstrupper is Witje, het paard van Pippi Langkous. Dit ras wordt echter in een effen kleur, zoals middenbruin of vos, geboren. Ze worden veelal ingezet voor de koets en recreatie, maar ook in de sportwereld doen ze het goed.

DOLE  GUDBRANDSDAL

Dit ras uit Noorwegen is het type werkpaard, maar wordt ook gebruikt voor de rij- en mensport. Het paard stamt, hoogstwaarschijnlijk, af van het Friese paard, gezien de vele overeenkomsten. Later is er bloed toegevoegd van de Engelse Volbloed en Arabier. Het hoofd is vrij groot en de vacht komt voor in middenbruin, bruin, zwart, grijs, vos en palomino. De Dole is verwant aan de Dales en Fell.

CZECH  WARMBLOOD

De Tsjechoslowaakse Warmbloed is een robuust en krachtig paard en komt voor in zwart, vos, middenbruin en bruin. Het ras is ontstaan in de tijd van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en is beïnvloed door Spaanse en Italiaanse paarden en later door de Furioso, Gidran en Nonius. De stoeterij in Kladruby speelt een grote rol bij dit ras. Het paard staat bekend om zijn lange levensduur, goede temperament en wil om te werken.

FREIBERGER

De Freiberger is een oud ras en afkomstig uit Zwitserland. Het is licht trekpaard en heeft een rustig en vriendelijk karakter. Het ras is ontstaan uit zware Comtois paarden met lichtere, Oosterse hengsten. Mede voor de oorlogen van Napoleon heeft het lang gediend als cavelariepaard. Het is een veelzijdig en leert snel. De kleuren zijn voornamelijk bruin, vos, maar ook schimmelgrijs komt voor.

RIJNLANDER

De ‘Rheinische koudbloeden’ waren echte landbouwpaarden. Toen er bloed werd toegevoerd van de Hannoveraan, Holsteiner en Trakehner, ontstond er een succes. Het kreeg snelheid, elegantie en een goed temperament. Het heeft uiteindelijk geleid tot een succesvol sportpaard. De vachtkleur komt voor in, meestal, vos, roodschimmel, zwart en bruin. Het paard heeft een plezierig en meegaand karakter.

WARLANDER

SORRAIA

De Warlander is een krachtig barokpaard en ontstaan uit een kruising van het Friese paard met Iberische paarden, zoals de Andalusiër, Lusitano en Menorquín. Het heeft een hoge intelligentie en flexibiliteit in combinatie met de Friese bewegingen. Het heeft gediend als cavaleriepaard in de 16e eeuw, waar tevens de naam zijn oorsprong vindt.

De sobere Sorraia is een zeldzaam ras uit Portugal. De paarden leven in wilde kuddes in de Sierra de San Marmede. Ze vertonen kenmerken die sterk lijken op de Iberische paarden op de prehistorische tekeningen van het Middellandse Zeegebied. De vacht is wild-lichtbruin met een aalstreep waarvan de manen tweekleurig zijn. Het hoofd vertoont een ramsneus. Het is een soort ‘mini-barok’ paardje, daar het kenmerken vertoont van de Andalusiër en Lusitano.

SWEDISH  WARMBLOOD

DANISH  WARMBLOOD

Het Zweedse Warmbloedpaard vindt zijn oorsprong in Strömholm en is voortgekomen uit paarden uit de 17e eeuw. Spaanse en Friese paarden werden gekruist met lokale paarden, en werden later verbeterd met de Engelse Volbloed, Arabier, Hannoveraan en Trakehner. Hedendaags zijn ze succesvol in de spring- en dressuursport. Vos, midden- en zeehondbruin zijn de meest voorkomende kleuren. Zwart is zeldzaam.

Dit warmbloedras uit Denemarken is een succesvol sportpaard en heeft een meegaand en bruisend karakter. Ze hebben een uitmuntende en soepele gang en een groot uithoudingsvermogen. Het is een waar springtalent en komt meestal voor in bruin. Het ras is ontstaan uit de Holsteiner en Frederiksborger en later verbeterd met de Engelse Volbloed, Trakehner, Wielkopolski en Selle Français.

IJSLANDER

ARIÈGEOIS

Dit ras komt uit IJsland en wordt al duizend jaar zonder invloed van buitenaf gefokt. Het beestje is zelfs in staat de weg terug naar huis te vinden van een lange afstand. De Vikingen namen uit Noorwegen en Schotse eilanden paarden mee. Zijn voorouder is de Keltische pony; deze is tevens de voorouder van de Shetlander, Exmoor en Highlander. Vroeger werd het gebruikt als pakpaard. Hedendaags wordt er op gereden en tevens in de sport gebruikt.

Dit ras uit de Pyreneeën is stevig en winterbestendig. Het is vergelijkbaar met de Fell en Dales en altijd zwart. Heel soms kennen ze witte aftekeningen.  Het paardje heeft waarschijnlijk een Arabische bloedlijn. Het ras wordt ook wel ‘Mérens’ genoemd, vernoemd naar een hooggelegen dorp in de bergen van Andorra. De paarden op prehistorische rotsschilderijen nabij Niaux lijken veel op dit ras. Vroeger werden ze gebruikt om hout en mineralen te vervoeren.

MURAKÖZI

De Muraközi is een trekpaard uit Hongarije.
Het ras heeft een goede wil om te werken en een zachtaardig temperament. Het is ontstaan uit Hongaarse, lokale paarden die gekruist werden met Ardenners, Percherons en Norikers. Het was, onder de boeren, een zeer geliefd ras. De kleuren voorkomende kleuren zijn vos, middenbruin, bruin, zwart of grijs. De Muraközi is in staat te overleven met relatief weinig voedsel.

TERSK

De Tersk is een relatief jong Russisch ras en is een kruising tussen volbloed Arabieren, Orlov Trotters en Anglo-Arabieren. Het werd verbeterd met de Kabardin, Engelse Volbloed, Arabier en Russische Don. Ze staan bekend om hun uithoudingsvermogen en snelheid. Ze zijn goed voor de dressuur- en springsport. Het ras heeft een vrij fragiel lichaam en komt voornamelijk voor in grijs, wit met zilverglans of, zelden, kastanjebruin.

AUSTRALIAN  PONY

Dit ponyras uit Australië is voortgekomen uit de geëxporteerde Indonesische Timor en later grotendeels beïnvloed door inheemse Engelse rassen, voornamelijk de Welsh pony, en de Arabier. Het heeft een alerte blik en een elegante bouw. De meeste pony’s zijn grijs, maar andere kleuren zijn ook toegestaan. Dit ras heeft later invloed gehad van de Welsh Mountain, Hackney, Arabier, Shetlander, Highlander, Connemara, Exmoor en kleine Engelse Volbloeden.

LANDAIS

De Landais uit Zuidwest-Frankrijk is een kleine pony en komt voor in middenbruin, vos, bruin of zwart. Het ras heeft een vrij gespierde bouw. Het is waarschijnlijk een kruising van een inheemse soort met Arabieren en paarden van Engelse komaf. Tijdens de WOII zijn veel pony’s omgekomen door Duitse landmijnen. Om het ras weer nieuw leven te geven, is er in 1988 Arabisch en Welsh (Sectie B) bloed toegevoegd.

MENORQUÍN

MANGALARGA  MARCHADOR

De Menorquín komt van het Spaanse Menorca op de Balearen. Het behoort tot de barokpaarden, maar is een zeldzaam ras. De enige toegestane kleur is zwart. Het paard is harmonieurs; het is rustig, gehoorzaam, edel en elegant. Het is een graaggeziene gast op traditionele feesten op Menorca. Doordat het eiland eens onder Moors bewind was, denkt men dat het ras misschien beïnvloed is door de Arabier of de Berber.

Dit Braziliaanse en gespierde ras behoort tot de barokpaarden en stamt af van de Portugese Lusitano gekruist met Berbermerries. Ze zijn geliefd om hun schoonheid, mooie gangen en aanleg. Later is er nog bloed toegevoegd van de Arabier, Anglo-Arabier, Volbloed, Lusitano en American Saddlebred. Voor beginnende ruiters is hij minder geschikt vanwege zijn wilde karakter. Het ras is zachtaardig en nieuwsgierig naar andere paarden toe.

MISSOURI  FOX  TROTTER

MAREMMANO

Dit ras uit de Verenigde Staten is ontwikkeld door kolonisten uit Tennessee en Kentucky en staat bekend om zijn fijne gangen. Ze mogen in iedere kleur, zelfs bont, voorkomen, Ze hebben veelal witte aftekeningen. Het ras is beïnvloed door de Arabier, Morgan, American Saddlebred, Tennessee walking horse en Amerikaanse Draver. De eerste Fox Trotters kwamen in 1950 naar Europa, toen de koningin van Engelandpalomino paarden importeerde.

De vrij gespierde Maremmano komt uit het Italiaanse Lazio en  Toscane en staat bekend om zijn wil om te werken. Hij wordt voornamelijk voor werkzaamheden gebruikt. Het is waarschijnlijk ontstaan uit de Berber, Arabier en Spaans-Napolitaanse paarden. In de 19e eeuw is er nog bloed toegevoegd van de Engelse volbloed. De kleuren zijn middenbruin, bruin, vos, zwart en soms grijs of schimmel.

DALES

De Dales is een bergpony uit het Penninisch Gebergte van Engeland en is nauw verwant aan de Fell pony.
Ze stammen hoogstwaarschijnlijk af van de Fries die werd gekruist met bergpony’s. Ze werden vroeger gebruikt als lastdieren en vervoerden  zware lasten door de regio’s Northumberland en Durham. De kleuren zijn vooral zwart en bruin, maar ook grijs en roan zijn toegestaan. Hedendaags leven ze in halfwilde kuddes.

FELL

De Fell is nauw verwant aan de Dales en is hoogstwaarschijnlijk ook voortgekomen uit een kruising tussen een Fries en inheemse bergpony’s. Het paardje is veelzijdig, gemoedelijk en werkwillig en is een ideale rij- en menpony. Ze komen voor in wit, grijs, zwart en bruin. Een veelvoorkomend probleem is het Fell Pony Syndroom. Er wordt geschat dat 30-60% van de populatie drager is van deze erfelijke, dodelijke ziekte.

VLAAMS  PAARD

Het Vlaamse paard was in de Zuidelijke Nederlanden een erkend type trekpaard. Het ras werd grotendeels verdrongen door de Brabander en Ardenner; dit werd het Belgisch Trekpaard. Het Vlaamse paard werd massaal geëxporteerd vaan de Verenigde Staten, waar het onder de naam ‘Belgian Horse’ zeer gewaardeerd werd. Het ras heeft een voskleur met lichtere manen en staart. Het heeft een goede wendbaarheid en een enorm uithoudingsvermogen.

POTTOK

Dit ras behoort tot het Frans en Spaanse Baskenland en woont in de Pyreneeën. Ze behoren tot het ‘Keltische type’ waar ook de Exmoor onder valt. Ze hebben een vriendelijk en zelfstandig karakter en kunnen zowel onder het zadel en in het tuig gebruikt worden. In de vorige eeuw zijn er nogal wat bonte varianten gefokt. Hedendaags zijn er nog maar 150 volbloed Pottokmerries en is het aantal sterk teruggelopen. Hedendaags worden ze met uitsterven bedreigd.

PASO  PERUANO

Dit Peruaanse ras is ontstaan uit Spaanse en Berberpaarden die in de 15e en 16e eeuw door Conquistadores in Zuid-Amerika aan land werden gebracht. Ze werden gebruikt door plantage-eigenaren. Het staat bekend om zijn typische gangen. Het is een compact, pony-achtig paard waarvan de Iberische kenmerken zichtbaar zijn.
Alle kleuren zijn toegestaan. Het heeft een temperamentvol en werklustig karakter met een goed uithoudingsvermogen.

NONIUS

De Nonius is een ras uit Hongarije. Vroeger was het zwaar, maar tegenwoordig lichter geworden. De Anglo-Normandische hengst stond aan de basis van dit ras. Het wordt veelal gebruikt voor landbouwwerkzaamheden, maar is ook geschikt als rij- en sportpaard, veelal als het bloed van een Volbloed heeft. Het paard is stevig gebouwd en staat bekend om zijn evenwichtige aard en prestatiebereidheid. De kleuren zijn bruin of zwart, maar soms ook vos.

BELGISCHE  RIJPONY

De Belgische rijpony is een type pony die een stokmaat tussen 1.10 en 1.49 meter kan hebben.
Ze zijn zeer breed inzetbaar waardoor men ze op alle fronten tegen kan komen: springen, dressuur, grondwerk, western en voor recreatie. Ze hebben een actieve gang en een gewillig karakter. Typisch is dat pony’s die sneller leren vaak spitserse oren hebben. De karakters kunnen verschillen van introvert tot extravert.

WIELKOPOLSKI

De edele Wielkopolski is een warmbloedras uit Polen. Het paard kan uitstekend galopperen en heeft een goede aanleg voor springen en is daarmee een succesvol sportpaard. Het ras is ontstaan in de regio rond Poznań waarbij inlandse rassen gekruist werden met de Hannoveraan, Arabier en Engelse Volbloed. Het paard is een belangrijke economische factor en wordt op meer dan dertien staatsstoeterijen gefokt waarvan er vijf zich speciaal op de sport richten.

FURIOSO

ANGLO - ARABIAN

De Furioso is een Hongaars warmbloedras en wordt ook wel eens gebruikt voor lichte werkzaamheden op het land. Het ras is daarnaast door de Engelse Volbloed en Nonius beïnvloed.Het is een middelzwaar paard en wordt ook vaak als tuigpaard ingezet, maar de populatie staat onder druk. De kleur van de vacht variëren van bruin, zwart tot levervos.

De Anglo-Arabier is een Frans warmbloedras dat een kruising is tussen de Engelse Volbloed en Arabier. Het is een elegante verschijning en wordt gebruikt in verscheidene takken van de paardensport, zelfs op het Olympisch niveau. Alle effen kleuren kunnen voorkomen, maar bruin en vos het meest. Velen hebben witte aftekeningen. Het ras iets minder snel dan de Engelse Volbloed, maar lijkt er qua uiterlijk sterk op.

CHINCOTEAGUE

De Chincoteague is een ponyras uit Virginia en Maryland uit de Verenigde Staten. Het ras werd bekend door de bekende serie ‘Misty of Chincoteague’ van Marguerite Henry in 1947. Men gelooft dat de paarden afstammelingen zijn van de Spaanse paarden uit de 16e eeuw die op weg waren naar Peru, maar waarbij de boot het niet haalde. De pony’s komen veelal voor met een pintovacht, maar kunnen alle kleuren hebben. Ze hebben een vriendelijk karakter.

ANGLO - NORMAN

Dit negentiende-eeuwse, Franse ras is een warmbloedras en ontwikkeld in Normandië. Het is ontstaan uit lokale paarden die werden gekruist met de Engelse Volbloed. Binnen het ras komen verschillende typen lichaam voor die variëren van de Normandische Cob tot de Franse Draver. Het is een succesvol sportpaard, voornamelijk in springen, dat vroeger heeft gediend in het leger. Het is tevens de voorouder van de Selle Français.

FALABELLA

De Falabella is een Argentijns miniatuurpaardje en het kleinste ras ter wereld. Ze worden zelden groter dan 81 cm. Het paardje het Spaans/Iberische bloedlijnen. Het is ontstaan uit lokale paarden met bloed van de Welsh Pony, Shetlandpony en kleine Volbloeden. Door overwegend ‘inteelt’ fokken wist het paardje zo klein te paarden. Het snuitje heeft wat weg van de Arabier. Bruin en middenbruin zijn de meest geziene kleuren, maar ook pinto’s en palomino’s komen voor.

HIGHLANDER

De Highland pony is afkomstig uit Schotland en is een inheems ras. De Kelten gebruikten hen vroeger voor de landbouw en cavalerie. Voor de cavalerie werden ze gekruist met Hackneys en Arabieren voor een meer atletische bouw. Het zijn taaie, sterke pony’s met een groot uithoudingsvermogen. Het ras komt veelal kleur in wildkleur, waaronder muiskleurig, geel, grijs en crème, en heeft daarmee een aalstreep. Hedendaags worden ze recreatief gebruikt.

WELSH  MOUNTAIN

De Welsh Mountain staat aan de basis van het ‘Welsh’-ras. Zo brachten de Romeinen Arabische paarden mee die dit ras beïnvloed hebben. Het snuitje geeft duidelijk de Arabische invloed weer door de lichte ‘knik’. Met regelmaat wordt dit ras gezien als ‘de mooiste’ onder de pony’s vanwege de perfecte proporties. De Welsh Mountain heeft een zachtaardig en vriendelijk karakter, maar heeft een grote wil. Ze worden beschouwd als ideale rijpony’s waarbij de vacht in meerdere kleuren voorkomt.

COMTOIS

De Comtois komt oorspronkelijk uit Zwitserland op de grens nabij Frankrijk en behoort tot de trekpaarden. Het ras komt voornamelijk in bruinig zilver voor, maar wordt ook in zwart zilver, bruin, zwart en kastanje gezien. De Norman, Boulonnais, Percheron en de Ardenner hebben de Comtois beïnvloed. Dit zware paard heeft daarnaast gediend in het leger van Lodewijk de Veertiende en Napoleon Bonaparte.

SPOTTED  DONKEY

De ezel behoort tot de paardachtigen, maar is relatief klein van stuk. Het is een belangrijk lastdier dat veelal door de mens als hulpje wordt gebruikt. De bonte ‘burro’, Spaans voor ‘ezel’, is door Spanjaarden, in de tijd van Columbus, geïntroduceerd in Amerika en werden vroeger veelal gebruikt door goudzoekers vanwege hun uithoudingsvermogen en kracht.

POITEVIN

Dit ras, afkomstig uit de Franse regio Poitou, wordt veelal gebruikt voor het voortbrengen van muildieren. Het is een sierlijk trekpaard met een lichte ramsneus. Het ras is beïnvloed door de Fries en Nederlandse trekpaarden; beide types werden in de 16e eeuw door de Nederlanders meegenomen en gekruist met lokale merries. Naast egale vachtkleuren kent de Poitevin ook wildkleuren en isabel. Het ras wordt hedendaags gebruikt voor koetsen, rijpaard en sleepbouw in de bossen.

KATHIAWARI

De Kathiawari is een ras uit India dat oorspronkelijk gefokt werd voor het leger waarbij het paard lange afstanden in de woestijn af moest kunnen leggen. Het ras, nauw verwant aan de Marwari, stamt af van de Arabier waarbij de oorpunten elkaar raken. De Kathiawari komt in alle kleuren, behalve zwart, voor. Zo hebben de ‘wildkleur’-versies’ veel primitieve kenmerken. De dieren zijn gewillig als het om werk gaat.

MUILDIER

Een muildier is een kruising tussen een paardenmerrie en ezelhengst waarbij de moeder veelal de uiterlijke kenmerken meegeeft. Ze zijn vrijwel altijd onvruchtbaar. Het zijn uitstekende lastdieren waarbij de zachtheid, veilige tred, volharding en intelligentie van de ezel gecombineerd wordt met de kracht en doorzettingsvermogen van het paard. Ze stellen ook lagere eisen aan voedsel dan het paard, maar zijn wel koppig. Een bekend ras is de Poitevin uit Frankrijk. Een muilezel is anders; deze heeft een moederezel en paard als vader; deze lijkt dus meer op een ezel en is veelal wat kleiner dan een muildier

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon