• DEAU

NL | Introductie DEAU | Deel 1...

Updated: May 24, 2020

Het typische moment dat je een blog start en eigenlijk totaal geen idee hebt wat je hier -op dit moment- wilt noteren. Wat nuttig is om te vertellen. Wat relevant is. Waar jij -als lezer- iets aan hebt. Maar, toch ga ik een dappere poging wagen…


Een paar kleine feitjes...


Om te beginnen ben ik, sinds 7 november 1992, één van de meest onhandige schepselen van het kleine Nederland. Ik loop haast overal tegenaan, ben aardig chaotisch en wat fout kán gaan…. Meer dan twee dingen tegelijkertijd meenemen? Geen goed idee. Dat ik nooit een carrière in de horeca heb geambieerd, mag om die reden ook duidelijk zijn. Nederland in Beweging met simpele stappen voor de oudere bevolking? Zelfs dat vind ik iets te hoog gegrepen voor mijn motorische gesteldheid.


Maar, gelukkig is het niet enkel onhandigheid dat mij karakteriseert. Er is namelijk iets waar ik wel mee uit de voeten kan en wat mij definieert. Iets waarvoor je hier waarschijnlijk gekomen bent en waar ik dan ook erg dankbaar voor ben! Ook wel: het 'creëren van', ook wel de schilderkunst.


De eerste stappen naar dierenkunst...


Toen ik ongeveer drie jaar oud was, greep ik namelijk al naar mijn eerste kleurpotloden. Ik kan niet stellen dat ik 'toen al' het talent van Caravaggio had, want mijn vroegere werken zou je nu kunnen rangschikken onder 'vrije expressie' en 'abstracte kunst', zoals krasserige lijnen en allerlei bijeengekomen, niet altijd even charmante kleuren.


Waarschijnlijk heb ik toen wel hetzelfde pad bewandeld als Kandinsky eens deed, dus op dat front voel ik me een soort vakgenoot. Met de kennis van nu kan ik wel begrijpen waarom mijn moeder deze potentiële museumstukken niet allemaal bewaard heeft. Mijn kleuterjuf zag dit overigens een tikkeltje anders, aangezien ik volgens haar een zekere 'expertise' bezat…


Mijn moeder die de kleuterjuf vervolgens een olijke, maar ietwat onbegrijpelijke glimlach gaf, daar waar mijn tekeningen op dat moment nou niet echt het toonbeeld vormden van artistieke topstukken…


Maar, iedere grote beukenboom begon eens als een klein, ontkiemend takje. Want, iedere keer wanneer ik hetzelfde potlood te pakken had, verbeterde mijn vaardigheid. Ik begon allerlei dieren te tekenen, met name paarden, vergezeld door circa twintig knuffels voor persoonlijke ondersteuning. Maar, het paard bleef toch wel mijn favoriet; mijn feitelijke, eerste liefde.


Sinds de dag dat ik geboren werd, wilde ik namelijk constant naar paarden toe. Hoewel mijn moeder van ieder diertje houdt, was het paard -in het begin- toch een beetje intimiderend. Maar, aangezien het onoverkomelijk was dat ik eens zou gaan paardrijden, heeft zij niet haar stoute schoenen, maar stoute rijlaarzen aangetrokken.

De eerste les was al snel een feit… Jaren later ben ik dat extra mooi gaan vinden: dat een ander, in dit geval mijn moeder, haar 'angst' opzij heeft gezet om uiteindelijk mij het leven te geven dat ik zo graag wilde. En, toen ik zes jaar oud was, mocht ik dezelfde ervaring beleven als mijn moeder -inmiddels alweer tijden- deed.


Hedendaags...


Met de jaren die verstreken, zoals het doorbrengen van tijd op school, op de hockeyclub, op de rug van een paard en ondertussen irritant zijn en reisjes maken, waren dit 'standaard' activiteiten geworden, voor zover je dat überhaupt 'standaard' mag noemen. En, artistiek bezig zijn natuurlijk. Maar, moment dat ik de eretitel van 'Volwassene' kreeg, was het tijd om 'serieus' te worden,


Na het uittesten van vele kunststijlen en het doorbrengen van mijn tijd op de kunstacademie, kwam ik altijd terug op de plek die ik 'thuis' noemde: het creëren van realistische kunst, ook wel bekend als fotorealisme en figuratieve kunst.


Het is waar ik voor geboren ben, zoals Van Gogh voor zijn streepjes, Monet voor zijn vijvers, Vermeer voor zijn Parel en Rembrandt voor zijn Nachtwacht. Het is wat ik als kind deed door de passie voor dieren. En, het weergeven van realistische dieren, dat is nu eenmaal hétgeen dat mij energie geeft. Het is met de jaren sterker geworden en vormt 'mijn wekker' tot opstaan met volle energie voor een nieuwe, artistieke dag!