• DEAU

NL | Introductie - Deel 2 | Wat ik het leukst vind, is...

Updated: Jun 3, 2020

Ken je dat gevoel? Dat gevoel wanneer iemand je vraagt 'wat je hobby's zijn' en je plotsklaps niet weet wat voor antwoorden te geven. Wat op zich best vreemd is, want onder de douche weet je de beste speeches van je leven te geven, exemplaren waar Barack Obama nog jaloers van wordt. Om mij iets beter te leren kennen, wil ik deze tweede introductie graag wijden aan alles wat ik adoreer of leuk vind in deze wereld! Beginnend bij mijn ultieme liefde: het Dierenrijk…


Opgroeien nabij het bos...

De liefde voor dieren zit diep in mijn DNA geworteld, maar valt waarschijnlijk ook het gevolg van mijn jeugd te noemen. Zoals je misschien al zult weten, ben ik opgegroeid in het zuiden van Nederland, beter bekend als de (gezelligste!) provincie Brabant, in het 'mini stadje' Oisterwijk, vlakbij Tilburg. Oisterwijk zelf heeft als omgeving een belangrijke rol mogen vervullen in mijn artistieke bestaan. Deze 'parel van Brabant' staat namelijk bekend om de uitgestrekte natuurgebieden, beter bekend als de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Vele toeristen uit allerlei windstreken komen hier om de beroemde vennen te bezichtigen. Deze vennen vormen dan ook de ultieme leefgebieden voor verscheidene diersoorten, met name water- en bosvogels, herten, vossen, hazen en hoendervogels. Nabij deze bossen vind je eveneens het heidegebied De Kampina. 'Wilde', IJslandse paarden en runderen vormen de grazers van dit stukje natuur. Sinds mijn geboorte word ik dus continu omringd door allerlei diersoorten. Het zal je dus vast niet verbazen dat deze plek -voor mij- een soort van paradijs is…

Hoewel ik mijn jeugd -ik voel me nu zeer bejaard klinken, maar dat terzijde-, voornamelijk in het bos doorbracht, was ook het huis zelf goed met dieren gevuld. Zo had ik met de jaren drie wollige Golden Retrievers, ook wel Jonas, Beau en Pinot, kippen, muizen, konijnen en ratten om me heen. Deze laatste huisdieren zijn -naar mijn mening die je in dit geval zéker kunt aannemen- dan ook de meest ondergewaardeerde en liefste huisdieren die je vinden kunt. Mijn oom en tante, toen ook dicht bij het bos wonend, hadden paarden, dus waarschijnlijk hoef ik je niet te vertellen waar ik een groot deel van mijn tijd doorbracht… Evenals met het paard naar het bos.


Ik denk dat je inmiddels een goed beeld hebt gekregen waar mijn liefde voor dieren vandaan komt. Maar, niet alleen dieren verschijnen op mijn interesseradar...Wat ik namelijk ook erg kan waarderen, is…


- Verse, groene thee

- Het geluid van een merel

- Een vroege, zonnige ochtend in mei

- Warm zomeravondlicht in juli

- De gezellige charme van de herfst

- De mistige sferen van december

- Bevroren natuur

- De geur van haardvuur in de avond als je buiten staat

- Zingende vogels in de vroege ochtend en late avond

- Een uil in de nacht

- Alle geluiden van het bos

- Het spotten van een hert in de vroege morgen

- Kijken naar een volledig kalm ven met dobberende watervogels

- Een tikkende geluid van een specht die een beukenboom te grazen neemt

- Het Middeleeuwse geluid van hoefijzers

- Het geluid van zware kerkklokken, ook al ben ik niet katholiek of enigszins gelovig

- Vers gemaaid gras

- Net besproeide planten

- Gierzwaluwen in juni en juli: hét ultieme geluid van de zomer!

- Gucci Bloom

- Het helpen van dieren, zelfs kleine insecten in nood

- De natuur na een -zomerse- regenbui

- Oude, Engelse tuinen, waarschijnlijk door mijn voorvaderen Zocher, dé bekende landschapsarchitecten van Nederland, met werken als het Amsterdamse Vondelpark en de tuinen van de paleizen van Koning Lodewijk Napoléon

- Samen met mijn beste vriendin Linde op -Europese- citytrips

- Slenteren -met beste vriendin- door een park in Sevilla om vervolgens helemaal niets te doen

- Het eten van pizza en het drinken van perziksap

- Het verorberen van een Italiaans of Spaans ontbijt, zoals stokbrood met olijfolie, knoflook en tomaten

- Veel te vaak achter elkaar luisteren naar 'Les filles de mon pays', Denis Solee's Chicago en Buena Vista Social Club's Chan Chan

- Dromen van het leven als wijnboer in de Provence, ook al drink ik nauwelijks alcohol...

- Dieren knuffelen tot ze er zelf moe van worden

- Natuurseries van de BBC, zoals Planet Earth en Serengeti

- Disney films, zoals Aladdin, Bambi, Jungle Book en The Lion King

- Historische drama series/films, zoals Victoria, Publieke Werken, 12 Years a Slave en Casanova

- Kunstprogramma's als Rembrandt & Ik en Krabbé Zoekt...

- De aankomst van de postbode wanneer de goede man weer een pakketje bij zich heeft

- Kijkende naar detectives, zoals Father Brown, Death in Paradise, Silent Witness en Endeavour Morse, ook met pizza uiteraard! Heerlijk, even dat niets doen!

- Rondsnuffelen in allerlei soorten boeken, veelal gericht op kunst of dierenencyclopedieën voor inspiratie - Patrick Ster & Martien Meiland


De liefde voor Mediterrane landen...


Of, denk aan Mediterrane culturen: Die architectuur waarbij zelfs een simpel groentewinkeltje met typisch Spaanse tegeltjes is gedecoreerd. Dat je als oude Griek op een bankje op een warm plein zit onder een olijfboom en kunt genieten van helemaal niets in het bijzonder. Dat Mediterrane landen respect hebben voor oude bouwwerken en niet vervangen voor onpersoonlijke, moderne complexen, zelfs als het -bouwtechnisch bekeken- een stukje veiliger zou zijn. Nee, hoeft allemaal niet! Waar palm- en olijfbomen net zo gewoon zijn als fietsen bij de grachten van Amsterdam. Waar Rome zich nog steeds rijk mag prijzen met klassieke erfenissen die nog ouder zijn dan de keizers die er toentertijd heersten.


Maar, ook de stijlen die het met zich meegebracht heeft. 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg…' Nee, dat oer-Hollandse spreekwoord is Mediterraan Europa -gelukkig- ontgaan. Die theatrale, barokke interieurs van Venetiaanse huizen. Of, Arabisch-geïnspireerde paleizen in Andalusië waarbij elke pilaar tot op de vierkante centimeter nog tientallen details bevat: dan maak je toch iets moois van het leven? Misschien omdat ik zelf enkele Italiaanse genen heb, kan ik dit -bovenmatig- waarderen…


En, waar ik tenslotte als laatste van houd: het nemen van een fijn moment van rust na een lange dag!

In de opkomende blog posts...


Ik hoop dat deze samenvatting je een goede impressie van mij als de kunstenares zal geven. Met deze introductie hoop ik dat je me nét iets beter hebt leren kennen, voor zover dat middels een digitaal verhaal mogelijk is… De aankomende blog posts zullen dan ook meer informatief zijn, zoals werken in progressie of het -soms trieste- verhaal achter het schilderij. En wees niet bang, de lengte zal ook beperkt blijven...;-)

Ik wil je hartelijk danken voor de tijd die je genomen hebt om dit alles te lezen om mij, de kunstenares zelve, beter te leren kennen of misschien wel te begrijpen. Voor nu eindig ik dit verhaal, met in de toekomst nog meerdere exemplaren die komen gaan. En, hopelijk met jou als lezer!

Ik dank je nogmaals en hoop je hier snel weer te zien!


Deau
#animalartist #wildlifepainting #equineart #horseart #watercolorart #watercolorartist #watercoloranimal #wildlifeartist #birdartist #horseartist #figurativeart #photorealism #wildlifeart #birdart #watercolorhorse


Recent Posts

See All

NL | Introductie DEAU | Deel 1...

Het typische moment dat je een blog start en eigenlijk totaal geen idee hebt wat je hier -op dit moment- wilt noteren. Wat nuttig is om te vertellen. Wat relevant is. Waar jij -als lezer- iets aan heb