ZWARTBLES

WELSH  MOUNTAIN

De Welsh Mountain uit Wales kenmerkt zich door een grootste witte vacht en kop en wordt veelal gebruikt vanwege zijn wol en de productie van wol. De mannetjes hebben gekrulde hoorns.

Dit Friese ras kenmerkt zich door zijn chocoladebruine tot zwarte vacht in combinatie met een zwarte snuit en witte bles. Ze zijn vooral geschikt voor de productie van schapenmelk. Hedendaags is het ras ook zeer populair in Groot-Brittannië.

BADGER  FACED  WELSH

De Badger Faced Welsh is een opvallende verschijning uit Wales. Zijn lichte vacht wordt onderbroken door een dikke zwarte streep die loopt van kop tot buik tot staart. Daarnaast heeft hij op zijn witte snuit twee zwarte strepen en heeft zwarte oortjes. Het ras kent ook een omgedraaide versie; een zwart lijf met een witte streep.

BORERAY

Een zeldzaam ras uit de Schotse Hooglanden dat voornamelijk bekend stond om zijn wol. Hedendaags is de populatie nog zeer laag. De Boreray kenmerkt zich door zijn behoorlijk ruige vacht, die varieert van grijs tot (licht)bruintinten en vaak een ‘slordig en gevlekte’ kop. De mannetjes hebben gekrulde hoorns.

DRENTSCH HEIDESCHAAP

BALWEN  WELSH  MOUNTAIN

De Balwen Welsh Mountain is een geliefd schapenras uit Wales dat zich kenmerkt door zijn donkerbruine tot zwarte vacht en witte streep op het gezicht. De mannetjes hebben daarnaast ook nog gekrulde hoorns.                       

Het Drentsch Heideschaap is het oudste schapenras van West-Europa. Zijn ranke bouw, lange en stugge wol, rechte neus en doffe beharing, zijn kenmerkend voor dit ras. De mannetje hebben grote gekrulde hoorns. Deze schapen waren vroeger onmisbaar vanwege hun voedingrijke mest voor de akkerbouw.

DALESBRED

Met zijn zandkleurige vacht en zwart/wit gevlekte hoofd is de Dalesbred een behoorlijk bonte verschijning. Zijn vacht is geliefd en wordt gebruikt voor de wolproductie. Verscheidene schapen hebben daarnaast ook kenmerkende gekrulde hoorns.

SUFFOLK

Dit Engelse ras, dat voornamelijk geliefd is om zijn wol, heeft een zwarte snuit en een witte tot bruinige vacht. Het contrast van licht en donker maakt de Suffolk tot een opvallende verschijning.

COMISANA 

De Comisana is een schapenras afkomstig van Sicilië, Italië. Het ras komt veelal voor in Caltanissetta, Enna en Palermo. Het wordt ook veel geëxporteerd naar andere Mediterrane landen. Het schaap heeft een bruinige kop met hangende oren. De Comisana wordt voornamelijk gebruikt voor de melkproductie.

HAMPSHIRE  SHEEP

De Hampshire uit Groot-Brittanië is een kruising tussen de Southdown met de Old Hampshire, Wiltshire Horn en de Berkshire Nott. De Southdown had lange en donkerbruine of zwarte benen, witte vacht en staat bekend om de fijne wolkwaliteit.

KEMPISCH  HEIDESCHAAP

Dit middelgrote schaap uit de Kempen heeft een statige verschijning. De kop is meestal geheel wit, net als de poten, maar kan ook bruin of gespikkeld zijn. Zowel de ooien als rammen zijn doorgaans ongehoornd. De wol is bijna helemaal wit. Het is een echte grazer, maar kan uitstekend toe met toe met hard gras en een schraal dieet van heide.

SCHOONEBEEKER

De Schoonebeeker is het grootste heideschaap in Nederland en kenmerkt zich door de Romeinse neus en lange ruglijn. Beide geslachten hebben geen hoorns. Dit schaap staat dicht bij de natuur en komt in verscheidene kleurtypen voor, waaronder wit, zwartbond, zwartbles, zwart, bont en donkervos.

KÄRNTNER  BRILSCHAAP

Het Brilschaap is een Oostenrijks/Zuid-Duits ras dat zijn oorsprong in Karinthië vindt. Dit type kent een opvallend uiterlijk kenmerk: de zogeheten 'bril' rond de ogen. Het is een bergras met rustig karakter. Zijn melkproductie is voldoende.

WALLISER  SCHWARZNASE

Dit zeer pluizige ras uit de Zwitserse streek Valais heeft een lichte vacht en een donkere snuit. Zowel de ram als de ooi is gehoornd. Ze worden veelvoudig gebruikt voor de wolproductie.

ARDENSE  VOSKOP

Dit ras uit de Ardennen heeft een bruin hoofd en lijkt op de Duitse 'Coburger Fuchs'. De vacht is beige met een donkerbruine ondergrond. De neus is lichtgebogen. De Voskop wordt veelal gebruikt om heidegebieden te begrazen. Waarschijnlijk heeft dit ras invloed gehad op het Houtlandschaap.

BARBADOS  BLACKBELLY

De Barbados Blackbelly is afkomstig van het Caribische eiland Barbados en is van Afrikaanse komaf. Het ras heeft een lichtbruine kleur met zwarte aftekeningen op de kop, poten en buik. Het dier wordt niet gebruikt voor wol, daar waar de vacht kort blijft. 

De Merino, een zeer oud en van origine Spaans ras, staat wereldwijd bekend om zijn economisch waardevolle wol. In Australië en Nieuw Zeeland wordt het ras veelvuldig gefokt. De Merino heeft een beige kleur en staat bekend om de volop aanwezige vacht.

MERINO

WILTSHIRE  HORN

De Wiltshire Horn was, tot aan de 18e eeuw, één van Engelands meest dominant-aanwezige rassen op het Britse landschap. Het ras is volledig wit en heeft imposante hoorns. Het is één van de weinige Britse rassen die geen wol levert.

BLEU  DU  MAINE

De Bleu du Maine is een ras uit het westen van Frankrijk. Dit type staat bekend om de uitstekende moederkwaliteit. De vacht is gebroken wit tot bruinig van kleur waarbij de kop donkergrijs is. Daarnaast heeft het invloed gehad op verscheidene rassen.

RYELAND  SHEEP

Dit 'teddybeer'-ras behoort tot één van de oudste rassen die Groot-Brittannië rijk is. De vacht is groots aanwezig waardoor de Ryeland lijkt op een kleine grizzly beer. Dit ras was vroeger al de favoriet van Queen Elisabeth I vanwege de uitstekende kwaliteit van de wol. Het ras komt zowel in lichte als bruine kleuren voor.

BORDER  LEICESTER  SHEEP

De Border Leiceister is een, van origine, Brits en robuust ras en ontwikkeld in 1767 te Northumberland. De lange vacht levert kwalitatief hoge wol waarbij het ras eveneens een goede melkproductie heeft. De Border Leicester heeft een lichte tot witte vacht en kop waarbij de opstaande oren zeer opvallende kenmerken vormen.

HOUTLANDSCHAAP

Dit Vlaamse ras behoort tot de middelgrote kuddeschapen en is waarschijnlijk ontstaan uit het Ardense ras. Dit krachtige type kan het gehele jaar buiten blijven. Typisch voor het Houtlandschaap is het vlekkenpatroon in een vosbruine kleur. Het ras is meestal ongehoornd met, her en der, kleine uitzonderingen.

BIZET

De Bizet is een Frans ras en ontwikkeld tussen 1830 en 1900. Het ras wordt veelal gebruikt voor de wolproductie. De kop is zwart met een witte band over de neus tot aan de bovenzijde. De Bizet heeft een lichtbruine vacht en heeft daarnaast kenmerkende en grote hoorns.

COBURGER  FUCHSSCHAF

Dit Duitse ras heeft een roodbruine tot gouden kleur en lijkt hiermee veel op de Ardense Voskop. Veel van dit type beschikken over de aalstreep die veelal bij 'oerdieren' te zien is. Na de Tweede Wereldoorlog was de Coburger Fuchsschaf bijna uitgestorven en werd hiermee een zeldzaam ras.

MERGELLANDER

Het sobere Mergellandschaap is een oud Nederlands en Vlaams ras dat in de regio Maastricht-Luik ontwikkeld is. Het ras beschikt over een grillig vlekkenpatroon in bruinig en grijze kleuren en is verder hoornloos. Het Mergellandschaap wordt veelal ingezet om natuurgebieden te begrazen.

DORPER  SHEEP

De Dorper is een Zuid-Afrikaans ras en ontstaan uit verscheidene rassen, zoals de Dorset Horn en de Blackhead Persian sheep. Het lichaam is wit gekleurd waarbij de kop, vanaf de nek, zwart gekleurd is. Dit type produceert geen wol en weet zich goed aan droge omstandigheden aan te passen.

CORRIEDALE  SHEEP

De Corriedale is ontwikkeld in Nieuw Zeeland en Australië en behoort tot één van de oudste kruisingen. Aan de volumineuze vacht is te zien dat het ras eens door de Merino beïnvloed is. Het ras is licht van kleur en kan zich goed aanpassen aan verscheidene typen klimaten.

BRAUNES  BERGSCHAF

De Braunes Bergschaf is afkomstig uit het Oostenrijkse Tirol en het noorden van Italië waar het ras voornamelijk in Salzburg veelvuldig gefokt wordt. Het ras heeft kenmerkende lange en hangende oren. De vacht is licht tot zeer donkerbruin.

RAMBOUILLET

De Rambouillet is een Frans ras en ontstaan in 1786 toen Lodewijk de Zestiende driehonderd Spaanse Merino schapen overnam van zijn Spaanse neef Carlos III van Spanje. De Rambouillet werd gekruist met Engelse wolschapen en vertoont daardoor andere kenmerken dan de Merino. Het ras staat bekend om de wol.

FRIES - ZEEUWS  MELKSCHAAP

Het melkschaap is groot van formaat en heeft een witte vacht. Vanuit de geschiedenis onderhield een gezin één tot twee schapen voor eigen gebruik, waaronder voor het maken van kaas. Door het bijzonder lieve karakter worden de melkschapen ook veelal op zorgboerderijen gehouden.

GROOT  HEIDESCHAAP

Het Groot Heideschaap is sterk verwant aan de Schoonebeeker. Door kruisingen met het Veluws Heideschaap zijn de hoorns verdwenen. Er wordt aangenomen dat alle Nederlandse heideschapen dezelfde voorouders hebben. Dit ras is ongeveer in de 19e eeuw ontstaan.

NEDERLANDSE  BONTE SCHAAP

De oorsprong van het Nederlandse Bonte Schaap is feitelijk niet bekend. Waarschijnlijk zal het afstammen van een bont heideschaap. Het ras komt van oudsher voor uit een veenweidegebied waarbij de schapen dienden als natuurbegrazers. Hedendaags wordt het ras wel eens gekruist met Texelaars of Zwartblessen.

JACOB  SHEEP

De 'Jacob' is een van origine Brits ras en staat vooral bekend om de meerdere hoorns in combinatie met de gevlekte vacht. Er wordt gedacht dat het ras eens uit Spanje is gekomen en aan het Britse land is gekomen door een Spaans gestrand schip. Hedendaags wordt het ras veelal in parken gehouden.

VELUWS  HEIDESCHAAP

Het Veluws Heideschaap behoort, met de andere heideschapen, tot één van Nederlands oudste rassen. Ze werden vooral gebruikt voor mestproductie op het land; zo werden overdag de stukken land begraasd en voorzien van mest. Zoals de naam het al verraadt, ligt de oorsprong van dit type schaap op Veluwe.​

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon