PARROT

Deze vogel kent erg veel (onder)soorten en kleurvariaties en komt voor op de zuidelijke helft van de aarde. De papegaai kenmerkt zich door zijn sterke, kromme, korte snavel waarmee hij noten en zaden kan kraken. De vogel is, door zijn twee voor- en twee achtertenen, een uitstekende klimmer. Ze leven in groepen en hebben een vaste partner. Daarnaast kunnen papegaaien kunnen uitstekend leren praten.

SCARLET  IBIS

De Rode Ibis komt voor in het noorden van Zuid-Amerika en de Caribbean. Opvallend is het dieprode verenkleed waarbij de vogel zelf een lange en puntige snavel heeft. Ze leven voornamelijk van krabben, garnalen, scampi's, insecten en schelpdieren. Ibissen vinden hun voedsel op de tast door met de snavel in de modder te prikken. In Egypte heeft de god 'Thoth' het hoofd van een ibis.

COCKATOO

De kaketoe is een papegaaiensoort, maar kent toch andere kenmerken. Zo zijn ze wat groter en hebben niet 'die' speciale veertexturen die veel papegaaien wel hebben. Daarnaast hebben ze een spectaculaire kuif die opgezet kan worden. Ze zijn speels, aanhankelijk, maar ook vernielzuchtig en luidruchtig. Hun leefgebieden betrekken Australië, Solomon-eilanden en de oostelijke eilanden van Indonesië tot Nieuw-Guinea.

GREAT  HORNBILL

Deze soort behoort tot de Neushoornvogels en is een van de grootste. Het leefgebied betreft voornamelijk Nepal, Bhutan, Cambodja, Myanmar, Vietnam en Sumatra, Indonesië. Ze leven in tropische bossen en zoeken open gebieden op en zijn sterk afhankelijk van hoge bomen. Naast wilde vruchten leven ze van insecten, hagedissen en zelfs slangen.

TOUCAN

De toekan is een soort uit de spechtenfamilie en komt voor in Midden- en Zuid-Amerika. Deze vogels leven meestal in groepen van twaalf dieren. Ze wonen uitsluitend in bomen in tropische en subtropische bossen. Ze voeden zich met vruchten, insecten en spinnen. Zijn rugveren zijn glanzend zwart en heeft een zeer grote snavel; wel zo'n eenderde van zijn lichaam. Op zijn borst heeft hij een bontgekleurd verenpak.

MACAW

Het geslacht Ara, ook wel de 'papegaaien van Afrika en de Nieuwe Wereld' telt acht soorten. De groenvleugelara, de bekende 'rode', is de grootste soort. Ze leven van noten, zaden, bessen en ander plantaardig voedsel. De snavel is zo sterk dat het harde noten kan kraken en zelfs boomtakjes door kan breken. Tijdens het broedproces legt de pop meestal drie eieren, terwijl er meestal maar twee jongen uitkomen. Er wordt vermoedt dat ze het risico op een beschadigd ei incalculeert.

JAVAN  HAWK-EAGLE

De Javaanse kuifarend is een bruine roofvogel en is vernoemd zijn kenmerkende kuif. Deze vogel leeft in de tropische bossen van Java. Het dier leeft van kleine dieren als vogels en hagedissen, maar eet ook fruitsoorten. De Javaanse kuifarend is de nationale vogel van Indonesië en wordt gelinkt aan Geruda: een ‘vogel’ uit het boeddhisme. Deze vogel is monogaam.

INDIAN  GOOSE

De Indische Gans broedt in Centraal-Azië en vliegt over de Himalaya om te overwinteren in het drasland van India, van Assam tot Tamil Nadi, Noord-Birma en de wetlands van Pakistan. De gans is zeer lichtgrijs en heeft zwarte strepen bij het hoofd. De snavel en poten zijn geel. Het is een van de hoogstvliegende vogelsoorten der aarde. Gemiddeld vliegen ze op 5500 meter.

HOOPOE

De hop is te herkennen aan het rode verenkleed waarbij het hoofd een soort ‘kroon’ draagt wanneer de vogel in alerte staat is. De staart en vleugels zijn zwart en bevatten witte strepen.
De hop heeft een lange en puntige snavel en eet voornamelijk insecten, spinnen, slakken, regenwormen en hagedissen. In Azië leeft de hop voornamelijk in noordwest India en noordwest China.

MUTE  SWAN

De witte, sierlijke vogel zien we veel op plantsoenen en meren. Ze leeft van waterplanten, maar eet ook gras. Zwanen houden hun hals bijna altijd in een sierlijke S-vorm. De vogels kunnen zeer agressief zijn wanneer ze hun nest en jongeren willen beschermen. Zo blijft een zwanenpaar dikwijls hun hele leven bij elkaar. In de geschiedenis spelen ze, vanwege hun statige en ornamentele status, veelal rollen in mythologische volksvertellingen.

RED-CROWNED  CRANE

De Chinese kraanvogel is een van de grootste en meest zeldzame soort uit de orde der kraanvogels. Het lichaam is wit waarbij de staart, hals en deel van de vleugel zwart gekleurd zijn. Deze vogel broedt, bij voorkeur, in moerassen met diep water. Zo wordt het menselijk invloed sterk onderdrukt. In Japan wordt de kraanvogel, in de symboliek, als geluksbrenger beschouwd en zou staan voor een lang leven.

CARIBBEAN  FLAMINGO

De rode flamingo komt voornamelijk voor in het noordelijke kustgedeelte van Zuid-Amerika. Deze vogels zijn van nature wit, maar worden rozig door bepaald voedsel. Ze maken lange reizen naar waterachtige gebieden waar kreeften en algen leven. De flamingo voedt zich door zijn kop ondersteboven in het water te houden. Het filtermechanisme in zijn snavel zorgt ervoor dat hij zwevend voedsel uit het water kan zeven.

HUMMINGBIRD

De kolibrie is een vogel uit de orde van gierzwaluwachtigen. Het vogeltje kenmerkt zich door een lange snavel waarmee hij in de kroonbuis van de bloem kan komen. Door zijn gespleten tong kan hij de nectar bereiken waar zelfs insecten niet bij kunnen. Ze hebben een voorkeur voor oranje en rode bloemen. De kolibrie slaapt alleen 's nachts waarbij de lichaamstemperatuur daalt om energie te besparen.

WOODPECKER

Deze bonte verschijning dankt zijn naam aan zijn wit, zwarte en rode kleurencombinatie. De specht staat bekend om zijn gehak in het hout voor een aankomend nest met een kenmerkend geluid. Ook om kevers achter de bast van naaldbomen te halen, hakt hij bedrijvig in het hout.

De kerkuil heeft, van de uilen, de meest zachtaardige uitstraling. Zijn kop is dik, zijn snuit is wit met donkere ogen en aan de voorzijde is hij goudbruin gevlekt. Zijn onderzijde is licht gestippeld. Hij leeft van kleine vogels en knaagdieren en jaagt in de nacht. Bekende plekken voor nestruimten zijn boomholten, ruïnes, schuren en bijgebouwen.

BARN  OWL

PHEASANT

De fazant is een statige verschijning waar de mannetjes het meest opvallende uiterlijk hebben. Het verenkleed is goudbruin met zwarte en lichte markeringen. De kop is donkerblauw. De fazant is vermoedelijk door de Romeinen ingevoerd en wordt daarom als een 'exoot' beschouwd Sinds jaar en dag kan de fazant ook in de bossen gezien worden.

TAWNY  OWL

De bosuil behoort tot de grotere vogelsoorten en jaagt voornamelijk bij schemer en nacht. Ze komen over het algemeen voor in bossen, parken en tuinen. Meestal voeden ze zichzelf met kleine zoogdieren, zoals muizen en amfibieën. Loofbossen vormen de belangrijkste biotopen, maar ze komen ook voor in landelijke gebieden. Vanaf de hoge boomtoppen houden ze alles nauwlettend in de gaten.

PEACOCK

De pauw is, zogezegd, de oudste siervogel ter wereld. In India leeft deze hoender nog in het wild. Bij het mannetje is zijn lichaam blauw van kleur en heeft hij een imposante staart. Deze groene veren met 'ogen' zet hij op wanneer hij een vrouwtje wilt imponeren. Ze leven van bessen, zaden, wormpjes en insecten en kunnen vliegen als dat nodig is, maar brengen de meeste tijd op de grond door.

EMPEROR  PENGUIN

De keizerspinguïn is de grootste onder de pinguïnsoorten en lijkt sterk op de koningspinguïn. Zijn snavel is echter wat krommer en zijn kleuren minder fel. Ze leven van vissen, schaaldieren en inktvisjes. De keizerspinguïn broedt, in tegenstelling tot anderen, in de volle Antarctische winter. De mannetjes broeden zo'n twee maanden op de eieren; deze liggen op hun voeten. Tijdens de broedstijd eten ze niet en overleven ze op hun vetresten.

KING  PENGUIN

De koningspinguïn lijkt sterk op de keizerspinguïn, maar is net een maatje kleiner. Zijn kleuren zijn bovendien wat feller en zijn snavel is recht. Ze leven van inktvisjes, schaaldieren en vissen. Ze kunnen lang onder water blijven doordat ze hun hartslag kunnen verlagen. Deze pinguïnsoort leeft op en rond Antarctica. De kuikens zijn volledig bruin.

© 2014 by DALJANSSENS.

DEAU
Deau Animal   Artist

Deau Wildlife Artist

Deau Horse Artist

Deau Bird Artist

Deau Animaliere

Oisterwijk, Noord-Brabant | dojanssens@hotmail.com | 0031642290563

  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon